Zúčtování: Jaroslav Foldyna si vyřídil staré účty s lidmi, které policie sebrala za podvody

15.12.2016 7:38

Současné vyšetřování kolem ROP Severozápad je pro sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldynu minulost. Foldyna to uvedl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

Zúčtování: Jaroslav Foldyna si vyřídil staré účty s lidmi, které policie sebrala za podvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

„Má to souvislost s obdobím kolem roku 2008, kdy já jsem byl po vítězství ČSSD v krajských volbách v Ústeckém kraji vyautován (Foldyna kandidoval jako lídr, ale strana nakonec na hejtmanku nominovala Vaňhovou, pozn. LN). Na jednu stranu je to pro mě dobře, protože bych nechtěl být ve společnosti takových lidí. Na druhou stranu – kdybych tehdy nebyl odstaven, třeba by se to ani neodehrálo, protože postava hejtmana je rozhodující a má zásadní vliv na to, co se později kolem ROP Severozápad odehrálo,“ uvedl Foldyna.

Vyšetřováni jsou nyní pánové Pánik a Navrátil, takže vzhledem k jejich postavení je to pro ČSSD i tak trochu současnost. Je někdo ve straně, kdo by za jejich aktuální potíže měl převzít politickou odpovědnost? „Minimálně ti, kdo je tam nominovali, což je karlovarská krajská organizace. Takže lidé, kteří je za Karlovarský kraj nominovali, by se měli zamyslet, jestli neudělali chybu. Podívejte se, v Ústeckém kraji jsme k tomu přistoupili opravdu od podlahy a lidi s jakoukoliv kaňkou jsme nikam nenominovali. Ani do předsednictva strany, ústředního výkonného výboru nebo krajských voleb,“ podotkl Foldyna.

Na druhou stranu si není jistý, že by se k zodpovědnosti měl přihlásit i sám předseda Sobotka, když jde o jeho kolegy z předsednictva a ústředního výkonného výboru. „Nevím o tom, jak byl pan předseda informován o průběhu věcí z minulosti. Když sedíte v Praze a nikdo vám nedá potřebné informace, těžko za to můžete být odpovědný,“ prohlásil Foldyna.

Uvedl také, že obviněným členům strany by se mělo pozastavit členství ve straně. „Ve stanovách máme, že když je někdo obviněn, pozastaví se mu členství. Takže to není otázka, jestli k tomu dojde, ale kdy. Hlavně my si nemůžeme dovolit ztrácet body. Politická soutěž je nyní tak vypjatá, že každá kaňka může mít nedozírné následky,“ obává se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…