Zuřivý ukrajinský publicista Tymčuk: Jsem rád, že komunisté půjdou sedět. Jsou to zrádci a kolaboranti

25.07.2014 10:52

Bývalý pilot ukrajinské armády a zakladatel Centra pro výzkum vojenství a politiky Dmitrij Tymčuk každý den publikuje shrnutí událostí v rusko-ukrajinském konfliktu. Jeho texty se objevují na serveru maidantranslations.com a následně i v deníku Kyiv Post. Po kratší pauze vám opět přinášíme další jeho shrnutí událostí. Tentokrát za včerejší den.

Zuřivý ukrajinský publicista Tymčuk: Jsem rád, že komunisté půjdou sedět. Jsou to zrádci a kolaboranti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující viní Rusko ze sestřelení malajsijského civilního letadla

„Rada národní bezpečnosti a obrany (RNBO) informovala, že proruští separatisté připravovali bombové útoky ve školách ve městě Slavjansk. Nalezeny byly podle informací RNBO čtyři výbušniny. Laboratoř na výrobu těchto výbušnin povstalci zřídili v mateřské školce," přináší Tymčuk oficiální zprávu RNBO a píše, že pro takové zločiny Putinových nohsledů nenachází slov. „Jsem hluboce přesvědčen, že lidská bytost nemůže být schopna vraždit nevinné děti. Povstalci jsou prostě zrůdy. A ještě stále jsou mezi námi takoví, kteří tyto zrůdy nepovažují za prachsprosté terorosty,“ diví se Tymčuk.

Dále Tymčuk komentuje pád ukrajinské vlády. „Vládní koalice se rozpadla a premiér Jaceňuk rezignoval. A to všechno se stalo ve chvíli, kdy ministr financí vyhlásil, že od srpna nebudou peníze na pokračování protiteroristických operací a je proto třeba okamžitě provést změny v rozpočtu. Budou tedy nové volby, což osobně vítám s nadšením. Konečně snad budeme mít parlament, který nebude hrát své politické hry, ale zajistí, aby mohly protiteroristické operace i nadále pokračovat," přeje si Tymčuk.

Pohraniční služba na jihu země informovala, že se na hranicích s autonomní republikou Krym tvoří kilometrové fronty, a mě by zajímalo, co za lidi se teď jezdí slunit na Krym. Letos v červnu to bylo snad jen 100 000 Ukrajinců, což je v porovnání s minulými lety velký pokles, ale stejně je to pro mě nepřijatelné. Naši hoši umírají na bojištích a ukrajinští turisté utrácí peníze na území nepřítele. To je nepřípustné," odmítá Tymčuk postoj ukrajinských turistů.

Celý blog v angličtině najdete ZDE.

Pozitivně naopak hodnotí Tymčuk postup protiteroristických jednotek. „Naše protiteroristické jednotky už jsou v Lysyčansku. Je sice předčasné mluvit o tom, že je město a jeho okolí navždy zbaveno `separatistické nákazy`, ale i tak to vnímám jako úspěch. Je zřejmé, že dříve nebo později bude město zase svobodné. Dobytí Lysyčansku má strategický význam a umožní našim jednotkám přeskupit se a udělat další krok v plánovaných operacích,“ dívá se Tymčuk pozitivně do budoucna.

Ve svém včerejším blogu se Tymčuk samozřejmě věnuje i sestřelení letadla MH17. „V kauze sestřelení letadla MH17 oscilují povstalci mezi chvástáním a zachováním svého pudu sebezáchovy. Jeden z vůdců tzv. vostovského pluku Alexander Chodakovskij se v rozhovoru s tiskovou agenturou Reuters chlubil, že separatistké mají k dispozici systém Buk, který je schopen vyslat raketu do výšky několika tisíc metrů. V následném rozhovoru pro Russia Today svá slova Chodakovskij popřel. Díkybohu však Reuters nejsou ruské médium. Novináři si zde váží sami sebe a nemají zapotřebí měnit své postoje kvůli `těm nahoře`," chválí přístup západních médií Tymčuk a dodává, že už rozumí tomu, proč mají novináři od vůdců Doněcké lidové republiky zakázano pracovat v zóně konfliktu.

V závěru blogu Tymčuk kvituje rozpuštění komunistické strany v ukrajinském parlamentu. Předseda ukrajinského parlamentu totiž oznámil rozpuštění Komunistické strany Ukrajiny. Kancelář státního žalobce na základě důkazů bezpečnostní služby země obvinila 308 členů této strany z podpory anexe Krymu Ruskem a napomáhání doněckým separatistům.

„Nechci to zakřiknout, ale jsem toutu zprávou nadšený. Konečně bychom se mohli zbavit partaje, kvůli které se nemůžeme po celých 23 let hnout z místa. Tento krok amozřejmě okamžitě kritizovaly některé evropské levicové strany. Co jim vzkázat? Celé Evropě bych přál, aby se tyto strany nestaly  v jejich zemích pátou kolonou nepřítele, jako tomu bylo u nás. Nikdo nemá rád zrádce a kolaboranty. I v časech mírových, natož v době, kdy jsme fakticky ve válce," uzavírá Tymčuk své dojmy ze včerejších událostí rusko-ukrajinského konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…