Zvěrstva nacistů a oběti studentů. Pamětník u Hlávkovy koleje

17.11.2021 9:54

Před Hlávkovou kolejí v Praze se konala tradiční připomínka Mezinárodního dne studentstva. Na akci promluvil druhý český prezident Václav Klaus. Po něm dostal slovo místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Rudolf Weinberger. Připomněl, že nacisté páchali za druhé světové války velká zvěrstva.

Zvěrstva nacistů a oběti studentů. Pamětník u Hlávkovy koleje
Foto: Hana Brožková
Popisek: Česko si připomíná 17. listopad. Pieta před Hlávkovou kolejí

„Vážené dámy, vážení pánové“, začal místopředseda svazu bojovníků za svobodu Rudolf Weinberger. Mezinárodní den studentstva před kamerami ČT označil za jeden z hlavních mezinárodních, ale zejména československých svátků. Připomínal, že 28. října 1939 si lidé připomněli výročí vzniku republiky a Němci tyto demonstrace rozehnali. Na akci jeden člověk zemřel a student medicíny Jan Opletal byl smrtelně zraněn. Skonal a 15. listopadu byl pochován. Jeho pohřeb se změnil v tichou manifestaci odporu proti německé okupaci.

V reakci na to nacistické složky vtrhly na vysoké školy a zatýkaly studenty i učitele.

Zatčeno a popraveno bylo 9 představitelů českých studentských spolků a na 1 200 studentů skončilo v nacistických koncentračních táborech, Většina těchto studentů se nakonec ocitla na svobodě. „Ale 35 z nich útrapy koncentračního tábora nepřežilo,“ připomněl místopředseda.

Protesty studentů potlačovali nacisté v Řecku, ve Francii, v Norsku a v řadě dalších zemích.

V tomto místě místopředseda svazu bojovníků za svobodu ztratil nit, jelikož svůj projev četl a vzhledem k jeho věku, sám druhou světovou válku zažil jako dítě, již velmi špatně vidí. Poté se dočkal velkého potlesku a ustoupil do pozadí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…