Zvládáme, oznámil Adam Vojtěch. A zažil nehodu

16.09.2020 9:57

Když chtěl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru veřejnost uklidnit, že kapacita v nemocnicích je dostatečná, nesetkal se s příznivou odezvou. Hned se objevily námitky, že lůžek je dost, ale personálu málo. A že pokud tímto způsobem ujišťuje, tak to znamená, že se chystá „průser“. Podle onkologa z KDU-ČSL se vládě povedlo lidi vystrašit, takže teď to média řeší. A na Vojtěchovu hlavu padaly i horší výrazy, jako např. megablb.

Zvládáme, oznámil Adam Vojtěch. A zažil nehodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Jedním z těch, kdo nese nelibost veřejnosti ze současné situace okolo koronaviru, je Adam Vojtěch. Velmi dobře je to vidět na jeho twitterovém účtu. Když sdílel rozhovor s profesorem Černým, vedoucím Klinické skupiny COVID při ministerstvu, jehož hlavním poselstvím bylo, že kapacita v nemocnicích je pro současný vývoj dostatečná, sesypala se na něj vlna kritiky a nadávek.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Černý v rozhovoru pro SeznamZprávy uvedl, že můžeme očekávat vyšší počet pacientů vyžadujících hospitalizaci, ale na tuto situaci jsou zdravotnická zařízení připravena. „Stávající kapacita lůžek intenzivní péče je zcela dostačující pro aktuální vývoj nákazy a systém intenzivní péče je připraven zvládnout zatím násobně vyšší počet hospitalizovaných pacientů i s těžkým průběhem, než je aktuální stav,“ řekl s tím, že pacienti s covidem nemusí ležet na infekčním, ale na jakémkoliv oddělení, kde se dá zajistit izolace a infekční bariéry. A pokud v některé nemocnici není místo, musí se najít v jiné, což podle něho není zase tak neobvyklé.

„Kapacita systému intenzivní péče je nyní zcela dostatečná a při stávajícím počtu pacientů má trvale rezervu ve všech parametrech někde kolem čtvrtiny celkové kapacity,“ uvedl. „Naprostá většina nakažených osob je bezpříznaková. U hospitalizovaných převládají osoby staršího věku. Jenom když se podíváme na údaje ze srpna, tak vidíme, že riziko přijetí mladých lidí (do 45 let) se pohybuje kolem dvou procent a naopak u lidí, kterým je 75 let a více, je jejich riziko přijetí do nemocnice mnohem vyšší a stoupá až ke čtyřiceti procentům,“ informoval.

Ovšem reakce na sociální síti nebyla přívětivá. „To každodenní ujišťování, že jsou nemocnice prázdné a čekají klienty, mě ujišťuje, že to bude sakra průser,“ mínil Jiří Špička.

„Postelí máte dost, jasně, ale personál nemáte! Vrazíte jim respirátor FFP2 a zpátky do provozu,“ namítala Vlasta Vachatová.

Podobně hovořila Eva Váchová: „Kapacita postelí a přístrojů na intenzivní péči vyhovuje. Bohužel, personálu, který by byl kompetentní, je tak třetina... ještě štěstí, že máme tak vzdělané zubaře, onkology, rehabiliťáky a kardiochirurgy, kteří si k těm ventilátorům můžou jít z fleku sednout.“

„Pane ministře, chtěli jste občany vystrašit, to se vám podařilo. Nedivte se, že to média řeší. Bohužel vaším konáním a nezvládnutím komunikace s veřejností zhoršujete současnou epidemiologickou situaci a nevíte kudy kam,“ kritizoval ministra Vít Ulrych, onkolog a člen KDU-ČSL.

„...na umělou plicní ventilaci nebo mimotělní oběh se určitě každý těší. Ale ne každému se chce do chladicího kamionu za nemocnicí. Takže... co kapacita pecí v krematoriích, je dostatečná?“ ptal se morbidně Ivan Barvik.

Přišlo i jedno svědectví: „Hele, Vojtěchu, bydlím přímo pod pitevnou. Tady se svítilo imrvere, pitvalo se v noci, tudíž svítilo nepřetržitě. Od března je tady v noci tma a mortalita klesla o mnoho procent. V Polsku třeba až o 40 %. Poláci si to vysvětlují tak, že lidi přestali chodit do nemocnice. Asi tak.“

Ani o nadávky nebyla nouze, jako například: „Tak už se tam teda moc těšíme, ty megablbe.“ Nebo: „Ještě větší blbec, než jsme čekali. Tyhle servilní ubožáci pod vedením úplnýho idiota řídí naší zemi... Děkujeme.“

„Ty čůráčku, do včerejška jsi tu rozdmýchával apokalypsu a teď jako klídek?“ rozčiloval se Michal Prosek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…