Zvládneme půl milionu Ukrajinců, věří hejtmanka Pecková. Vláda dá peníze

17.03.2022 20:54

Vláda se dohodla s kraji na přerozdělení uprchlíků. Stát zaplatí za ubytování 200 až 250 korun. „Za mě je to oukej, věřím, že si s tím poradíme,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) v pořadu 360° na CNN Prima News. V Česku je nyní podle dat od mobilních operátorů odhadem 270 tisíc uprchlíků a hledají se další kapacity. „Česko by zvládlo až půl milionu ukrajinských uprchlíků,“ věří hejtmanka Pecková.

Zvládneme půl milionu Ukrajinců, věří hejtmanka Pecková. Vláda dá peníze
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

„Myslím, že je to kompromis, shodli jsme se na něm s hejtmany i s vládou. Je to kompromis, který je hratelný,“ uvedla hejtmanka Pecková k dohodě vlády a krajů na systému přerozdělení ukrajinských uprchlíků. Bude se řídit počtem obyvatel kraje nebo jeho ekonomickou výkonností. Stát bude platit za jejich ubytování 200 až 250 korun denně podle typu bydlení.

  • Původní zdroj ZDE

Zaručí však tato částka dost širokou ubytovací nabídku? „Měli bychom si uvědomit, že na lidech, kteří k nám budou proudit a hledat u nás bezpečí, bychom neměli vydělávat. Naší morální povinnosti je jim maximálně pomoci,“ zdůraznila Pecková.

„Je zde však spousta ubytoven a rekreačních zařízení, která mají využitelnost pouze v letních měsících z 30 nebo 50 procent. Pro ty je to šance, jak mít nemovitosti obsazené po dobu mnohem delší a stoprocentně. To nebude malá částka,“ uvedla s tím, že luxusní hotely, které se uživí díky turistickému ruchu, se samozřejmě budou dál věnovat tomu.

„Naopak čelím kritice za to, že ubytování na kolejích stojí daleko méně. Lidé se mě ptají, proč tedy není ta podpora uprchlíkům pouze ve výši poplatku za internát, ale my ty internáty v takovém množství prostě nemáme,“ pokračoval hejtmanka Středočeského kraje.

„Věřím, že těch ubytovacích prostor, které se do těchto cen vejdou, bude dost, a že budou chtít pomoci. Vidím také obrovskou možnost podpory ze strany měst a obcí. Neuvěřitelně pomáhají, neváhaly a zrekonstruovaly rychle prostory. To je obrovská pomoc,“ dodala Pecková.

Pomoc podle ní nabízejí i senioři, kteří mají své děti již z domu, narážejí ale problém zvýšených nákladů. „Tady by ale mohl výrazně pomoci příspěvek od státu,“ zmínila.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Záležet bude velmi na tom, jak velkou budeme mít poptávku, tedy kolik těch lidí sem bude dál proudit a hledat bezpečí v naší zemi. Pecková zdůraznila, že mnoho uprchlíků z Ukrajiny cestuje přes Česko do Německa a Rakouska. „Takže já věřím, že se to rozprostře po celé Evropě,“ podotkla. Azyl lidé prchající před válkou hledají i v Polsku, na Slovensku a v Rumunsku.

Pecková má za to, že by Česko bylo schopno přijmout až půl milionu uprchlíků z Ukrajiny. „Sice jsme původní vlně říkali, že to finální číslo bude kolem 250 tisíc lidí, a podle dat mobilních operátorů tu je už kolem 270 tisíc lidí. A já věřím, že bychom mohli zvládnout až půl milionu,“ prohlásila hejtmanka.

Solidarita Čechů je podle ní značná, od lidí přichází řada nabídek Ukrajincům na poskytnutí bydlení přímo u nich doma. „Dostávám do mailu mnoho návrhů i od seniorů, kteří píšou: ‚Zůstali jsme sami, máme kus volného domu, ale bojíme se je (uprchlíky) vzít, protože kdo bude platit ty zvýšené náklady domácnosti,“ sdělila Pecková, že to s sebou nese i značné problémy.

V takovém případě by řešením mohlo být zvýšení státního příspěvku na bydlení. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že vláda plánuje, že by člověk poskytující ubytování mohl za každého uprchlíka dostat až 3 tisíce korun měsíčně, přičemž maximálně by mohl obdržet až 9 tisíc korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…