Zvláštní příplatek desítek vojáků z povolání se asi zvýší

27.07.2019 16:09

Někteří vojenští zdravotníci či vojáci starající se ve výškách o radary nebo o meteorologická zařízení si zřejmě finančně polepší. Ministerstvo obrany jim chce zvýšit zvláštní příplatek za rizikovou činnost. Počítá s tím návrh na změnu nařízení vlády, který v úterý projedná vláda.

Zvláštní příplatek desítek vojáků z povolání se asi zvýší
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Ministerstvo obrany zvýšení příplatku u zdravotníků zdůvodňuje novelou nařízení vlády, podle kterého může zaměstnavatel od ledna zvýšit zvláštní příplatek u některých činností civilního zdravotnického personálu. Protože rizikové práce konají i vojáci z povolání, navrhla obrana změnu v obdobném rozsahu i pro ně. „Současně s touto změnou je navrhováno upravit podmínky nároku na zvláštní příplatek v souvislosti s výkonem služby ve výškách při ošetřování, revidování a kontrole pozemních radiolokačních, radionavigačních, radiokomunikačních a meteorologických zařízení,“ dodal úřad.

Obrana navrhuje, aby byl do druhé rizikové skupiny s rozpětím zvláštního příplatku od 2000 do 6000 korun měsíčně zařazen výkon služby při soustavném poskytování zdravotní péče na operačních sálech, anesteziologicko-resuscitačních odděleních, odděleních urgentního příjmu, jednotkách intenzivní péče, na onkologických odděleních a při neodkladném poskytování zdravotní péče členy výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby. Tato změna se týká asi 200 vojáků.

Další úprava se týká vojáků z povolání, kteří soustavně kontrolují, revidují a ošetřují pozemní radiolokační, radionavigační, radiokomunikační nebo meteorologická zařízení. Dosud na vyšší příplatek měli nárok jen ti, kteří měli tyto činnosti na starosti pro letištní provoz. Novela se dotkne zhruba 100 vojáků.

Doplnění rizikových činností bude ministerstvo obrany a jeho příspěvkové organizace stát ročně včetně odvodů asi deset milionů korun. Obrana peníze chce najít ve svém rozpočtu, po ministerstvu financí další finance nebude požadovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…