Zvracení a Kozub. Nerudovou zasáhla zlá věc

30.12.2022 11:18 | Ze sítí

Prezidentská volba se blíží a po sociálních sítích přes stránku Bojkot koluje video, ve kterém se na tapetě ocitla ekonomka Danuše Nerudová. Vedle Nerudové v něm nedobrovolně hraje roli také herec a bavič Štěpán Kozub. Došlo na ostrá slova.

Zvracení a Kozub. Nerudovou zasáhla zlá věc
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Berouně

Anketa

Komu byste dali hlas v druhém kolem?

hlasovalo: 9506 lidí
Za pár dní to vypukne. Češi si v jednom či ve dvou kolech zvolí hlavu státu. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že hlavní favoriti jsou tři. Na prvním místě šéf hnutí ANO Andrej Babiš, na druhém profesorka Danuše Nerudová, ekonomka, a na třetím generál ve výslužbě Petr Pavel.

Nerudová o sobě ráda říká, že je kandidátkou, kterou netíží komunistická minulost. V roce 1989 jí bylo deset let. Babiš i Pavel byli před sametovou revolucí členy komunistické strany.

Po sociálních sítích však kolují informace a videa, která naznačují, že Nerudová má za sebou jiné problémy, které její případnou cestu na Hrad znesnadňují.

V prvé řadě jde o kauzu Mendelovy univerzity z doby, kdy zde rektorku dělala právě Nerudová. Ukázalo se, že v té době probíhalo na univerzitě doktorandské studium občas za podivných okolností. Nerudová tvrdí, že v této kauze hrála roli hajného, který chytil pytláka, ale historik Petr Kreuz to vidí jinak.

Kreuz  na CNN Prima News rozebral aféru podrobněji a nastínil, v čem podle něj spočíval problém.

„Podstatné je to úplatné zprostředkování doktorátů na Mendelově univerzitě, protože to úplatné zprostředkování je vnímáno jako nezákonné v sousedních zemích,“ upozornil docent Petr Kreuz, vědecký pracovník Filozofické fakulty UK, s tím, že jde podle práva v jednotlivých spolkových zemích buď o protizákonné jednání, nebo minimálně o správní delikt.

Poplatek za pomoc agentury činil 25 tisíc eur.

„A samozřejmé je, že když přijímáte vysoký počet doktorandů, tak je logické, že nemůžete kontrolovat kvalitu prací, a tím pádem vám procházejí i plagiáty. Tyhle dvě věci pro mě byly podnětem k tomu, abych se už v březnu 2021, což znamená dávno před začátkem volební kampaně, obrátil na Národní akreditační úřad. Obrátil jsem se také na rektorku Nerudovou,“ oznámil Kreuz s tím, že rektorce sdělil, že se nebude ke kauze vyjadřovat, dokud nebudou zveřejněny příslušné dokumenty. „Tento příslib jsem dodržel a nijak jsem se k tomu nevyjadřoval do července 2021,“ dodal Kreuz.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Pochybení tehdejší rektorky Nerudové považuje Kreuz za zásadní.

„Samozřejmě se jí to týká. Byla hlavou univerzity. A za druhé reagovala pouze na plagiáty. Začala na šetření jednotlivých plagiátů, na které jsem upozornil. Ale minimálně tři měsíce po mém upozornění nepodnikla nic, aby zrušila smlouvy s tou salcburskou zprostředkovatelskou agenturou,“ řekl Kreuz.

V tuto chvíli jsou podle něj prokázány tři plagiáty, přičemž vykradeny byly magisterské diplomové práce. Kreuz ve vysílání kroutil hlavou mimo jiné nad tím, že zmíněné doktorandské práce dosud nebyly označeny za plagiáty a dodnes nebylo zdůrazněno, že byli poškozeni tvůrci původních magisterských prací. Tato krádež dosud trvá, nikdo se za ni neomluvil a neučinil příslušná opatření, aby byla tato duchovní krádež napravena.

Na sociálních sítích přes stránku Bojkot koluje také video sestříhané z výroků Nerudové a baviče a herce Štěpána Kozuba. Kritice Nerudové se věnuje celá tato stránka.

Video je postavené tak, aby se zdálo, že se po výrocích Nerudové Kozub nemůže udržet a musí reagovat. Někdy i s použitím velmi ostrých slov. V tomto videu je naznačeno, že Nerudová by neměla být českou prezidentkou.

„Mám osobnostní integritu a nemohu ze dne na den začít říkat jiné věci. Ale samozřejmě že člověk mění názory,“ pronesla Nerudová hned v úvodu jednoho sestříhaného videa.

Poté přišlo její prohlášení v rozhovoru pro Reflex.cz. „Vláda by měla nutit lidi, aby začali šetřit s elektrickou energií,“ poté přichází střih a najednou je na videu bavič a herec Štěpán Kozub, který zahlásí „Ty kr**o“.

Jde o hlášku z pořadu Mr. Kubelík show, kde dává Petr Kubelík hostům extrémně ostrá jídla a většina z nich je pojídá jen s obtížemi. Pojídání prokládá ostrými výrazy. A někteří z hostů i zvrací.

Slova Štěpána Kozuba byla tedy zneužita ve střizích s Nerudovou. Videa k sobě původně vůbec nepatřila.

A Nerudová v dalším střihu pokračovala.

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí
„Lidé nemají důvěru v politiky. Ta nedůvěra je oboustranná. Ona to není jenom nedůvěra lidí v politiku, ale velmi dlouho to byla i nedůvěra státu ve své občany.“

„Ta je dobrá,“ pronesl na to konto Kozub po dalším střihu.

„Úkolem prezidenta je přispívat k té stabilitě. Ta stabilita je zadarmo,“ zaznělo také od Nerudové. A Kozub už se začal chytat za hlavu.   

Nerudová v rozhovoru změnila témata a věnovala pozornost též aféře na Mendelově univerzitě.

„První krok, který já jsem v nové funkci udělala, že jsem všechny děkany těch fakult z rady (z rady školy) odvolala,“ zdůraznila. A Kozub znovu kroutil hlavou. „To je ale strašné, jako jak jste všichni v klidu, ne?“ ozval se herec a bavič ve střihu.

V rozhovoru pro Reflex.cz Nerudová také ujišťovala, že ona a manžel Robert Neruda, významný právník, mají striktně oddělené kariéry a prý by to tak zůstalo i pokud by se Nerudová dostala na Hrad.

A znovu přišel střih na Kozuba. „Musíš na tom vydělat. Na všem. I na ho**ech. Už kolik politiků vydělalo na ho**ech. A to je konec pořadu,“ nechal se slyšet Kozub.  

Kriticky se k Nerudové postavil i její protikandidát Andrej Babiš. Taktéž v rozhovoru pro CNN Prima News.

Mainstreamová média si podle něj vybrala Danuši Nerudovou, kterou dobře zná z doby, když byla za jeho vlády předsedkyní důchodové komise. Už tehdy prý věděla, že bude kandidovat na prezidentku. Ale jsou tu i jiní kandidáti, za kterými jsou vyloženě lobbistické zájmy.

Voličům Pirátů a STAN doporučil, pokud se ho chtějí zbavit v Parlamentu, ať ho zvolí na Hrad. Jinak plánuje setrvat ve Sněmovně a udělat vše, aby vyhrál příští sněmovní volby s ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tahle podivná ženština se na funkci presidenta cpe jako cikán do kostela.., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 30.12.2022 15:12:38
Pro mě je totálně nepřijatelná,neboť nemá absolutně žádné předpoklady pro tuto funkci.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…