Zvracet, odsoudil Bartoš Babiše. Migrace? Piráti vyřešili jako první

03.06.2021 11:14

„Vzhledem k tomu, že tato vláda pozbyla důvěru veřejnosti, musí na to Sněmovna, která má veřejnost zastupovat, nějak reagovat,“ začal Ivan Bartoš své vystoupení k nedůvěře vládě. Piráti se společně se STAN přidali ke koalici SPOLU, která žádá konec Babišovy vlády.

Zvracet, odsoudil Bartoš Babiše. Migrace? Piráti vyřešili jako první
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Piráti čtyři roky vládu kontrovali podle volebního hesla ‚Pusťte nás na ně‘,“ navázal předseda. Vždy při této kritice podle Bartoše ale zůstávali konstruktivní. I v pandemii se prý snažili Piráti přicházet s konstruktivními návrhy. Vláda ale na jejich návrhy reagovala neochotou, odporem a urážkami.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí

„To heslo ‚Jsme v tom spolu‘ nad Strakovou akademií bylo jen další z píárových not Andreje Babiše,“ zasmál se hořce.

Babiš prý Piráty stále obviňuje z nejrůznějších věcí. A nejen české Piráty, ale i jejich evropské partnery. Bartoš sám se prý za Babiše musel v zahraničí omlouvat a ještě častěji mu bylo za premiéra stydno.

„Piráti prý vždy hájili ve Sněmovně zájmy všech lidí, nejen svých voličů,“ pokračoval.

Hlasování o nedůvěře vládě podle Bartoše nebylo nikdy bezúčelnou exhibicí, jak tvrdí premiér Babiš, ale vždy k tomu byl důvod. Naposledy audit EU o dotacích v Agrofertu.

Bartoš k tomuto tématu upozornil, že premiér Babiš ještě před pár dny mluvil o Agrofertu jako o „své bývalé firmě“, zatímco teď otočil a nechal se zapsat jako její koncový vlastník. To prý jen dokresluje komedii, která se kolem toho odehrává.

Pak se předseda Pirátů obsáhle rozpovídal o premiérově střetu zájmů, který podle něj je „nejen nemorální, ale i nelegální“.

Obrátil se na ČSSD a připomněl jí, že hovořila o „červené čáře“ v podobě potvrzení střetu zájmů Andreje Babiše jako důvodu pro vystoupení z vlády. „No, ona je to spíš taková červená nitka, která se asi vypárala ze svetru pana Hamáčka. Ke konečnému potvrzení došlo, a ČSSD neudělala vůbec nic,“ posmíval se Bartoš.

Pak připomněl, že Andrej Babiš vstoupil do politiky jako bojovník s korupcí. Do dějin se však zapíše jako politik, za jehož vlády naopak došlo k ovládnutí veřejného systému v míře, jaká tu doposud nebyla. Bartoš to nazval „agrofertizací“.

Vláda podle něj nezvládla pandemii, a ještě při tom zruinovala státní rozpočet, což konstatují i vládní odborné týmy. Vystřídání pěti ministrů zdravotnictví uprostřed pandemie přijde Bartošovi jako světový rekord.

Tuhne mu prý krev v žilách, že ministryně financí plánuje i na příští rok deficit 320 miliard korun, zatímco premiér mluví o dalších předvolebních dárečcích. „Veřejné finance jsou v rozkladu, deficit je enormní, a slibovaná pomoc vůbec nedoputovala, kam měla,“ shrnul covidovou vládní ekonomiku.

„Co je zásadní problém, to je mamutí střet zájmů premiéra Babiše,“ vrátil se posléze k oblíbenému tématu. Zapojil do svého vystoupení i server Demagog, který prý vyhodnotil jisté tvrzení premiéra k tomuto tématu jako nepravdivé.

Celá země dělá na Babiše

A na adresu premiéra pokračoval: „Ve své PR knize psal, jak s korupcí zatočí. Jak je to ve skutečnosti, to se ukázalo z jiné slavné knihy, z deníku jeho nepřítomného parťáka pana Faltýnka, vycházejících na pokračování v novinách,“ zahleděl se na prázdné místo v první řadě lavic.

Premiérova vize podle Bartoše je, že „celá země dělá na Babiše“.

Pak ještě z jeho úst zaznělo, že bychom si měli brát příklad z toho, jak to chodí u našich západních spojenců.

Vyslovení nedůvěry vládě podle Bartoše je za těchto okolností povinností Poslanecké sněmovny. „Je to krok, kterým naplňujeme naši odpovědnost vůči veřejnosti, která je s touto vládou nespokojena,“ dodal.

Pak předseda Pirátů pokračoval v řečnickém zápalu: „Je třeba ukázat Andreji Babišovi, že na rozdíl od Agrofertu není vlastníkem České republiky. A ani jejím koncovým beneficientem.“

Příští vláda bude muset řešit důsledky tohoto „experimentu“, na kterém Andrej Babiš vydělal miliardy.

„Andrej Babiš a jeho orloj ministrů připravili tuto zemi o budoucnost,“ rozčiloval se.

Ivana Bartoše prý trápí, co s tím bude dělat příští vláda. „Hlavním cílem naší politiky je vrátit zemi budoucnost. Současná vláda ukázala, že už v tomto směru nic přinést nemůže,“ zasmečoval.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Volby budou až na podzim, ale v současné situaci si podle Bartoše nemůžeme dovolit vrhnout se jen na kampaň a přestat řešit záležitosti státu. Připomněl, jak premiér vloni na podzim bagatelizoval rizika kovidu a kvůli krajským volbám se posmíval všem, kteří jej chtěli řešit. Letos, i když budou volby, si podle Bartoše opakování tohoto průšvihu nemůžeme dovolit.

Přitom Babišova vláda podle Bartoše žádný plán na případnou podzimní vlnu epidemie nemá a hrozí opakování loňských chyb. I to je důvodem, proč by bylo lepší vyslovit jí nedůvěru již nyní.

Hlasování poslanců o nedůvěře je podle něj hlasováním o tom, zda budou dále bezmocně sledovat „bláznivou jízdu obchodního predátora Babiše“. Druhou možností je, že Poslanecká sněmovna obnoví svou suverenitu nad vládou, která jí podle ústavy náleží.

Bartoš ujišťoval, že existují i jiné cesty než tato vláda. Mohou si zvolit třeba „cestu, která obnoví zničenou reputaci této země. Cestu, která vrátí zemi budoucnost“.

Po tomto dramatickém finále projevu už Ivan Bartoš opouštěl řečniště, pak si ale vzpomněl, že chtěl reagovat na některé věci z předcházejícího projevu premiéra Babiše.

Mně se chtělo zvracet, když jsem to slyšel

„Pan Babiš někdy funguje jako generátor lží,“ vysvětlil svou potřebu reakce.

Zaujalo jej prý například vychloubání premiéra snížením DPH pro veřejnou dopravu. Byl to návrh poslankyně STAN Kovářové, premiér při jeho schvalování vůbec nebyl ve Sněmovně, a poslanecký klub ANO to nepodpořil,“ vychrlil na poslance Bartoš.

Premiér postavil značnou část projevu na tvrzení, že Piráti sem chtějí přivést migranty. Dokonce tu prý chtějí vytvořit „Pirátostán“. Bartoš ale taková tvrzení odmítl: „Piráti už v roce 2015, ač ještě neparlamentní strana, jako jediní vydali komplexní stanovisko k migraci,“ zdůraznil a doporučil všem, ať si jej přečtou. Dozví se prý, že Piráti byli prý první, kdo definoval rozdíl mezi „uprchlíkem“ a „ekonomickým migrantem“. A byly tam i jiné návrhy, jako třeba jak zapojit OSN.

„Pirátská strana má v tomto jasnou politiku a já bych prosil pana premiéra, aby nelhal a nestrašil,“ uzavřel Bartoš téma vztahu Pirátů k migraci.

A do třetice a nejvíce se rozohnil nad nedávnými slovy premiéra Babiše, který řekl místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové, že se chová tak, jako by jí dělalo dobře, že tu při pandemii zemřely desítky tisíc lidí. Vše uzavřel široce citovanou hláškou „vy jste fakt nechutná“.

„Mně se chtělo zvracet, když jsem to slyšel,“ ohradil se Bartoš.

Byl by prý mnohem radši, kdyby tu místo třiceti tisíc mrtvých bylo třicet procent preferencí pro ANO. Jenže tomu tak není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…