Zvrat: Robert Fico nemá trumf, ale mega-trumf. Kiska díky tomu může nadobro skončit v politice

23.05.2018 14:45

Na Slovensku se skutečně dějí věcí. Nejaktuálnější výzkum preferencí, který realizovala společnost AKO, opětovně postavil na první místo vládní SMER. To i přes skutečnost, že Robert Fico kvůli vraždě novináře Kuciaka opustil post premiéra. To učinila i jeho pravá ruka Robert Kaliňák - bývalý ministr vnitra Ficovy vlády.

Zvrat: Robert Fico nemá trumf, ale mega-trumf. Kiska díky tomu může nadobro skončit v politice
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Robert Fico

Jak navíc píší ParlamentneListy.sk, dlouhodobý oponent Roberta Fica, prezident Andrej Kiska, může být zcela vyšachován ze hry. Kiska totiž v minulosti oznámil, že nebude obhajovat svůj mandát, nepůjde znovu do přímé volby prezidenta, ale zároveň nevyloučil své další politické angažmá.

Podle slovenského serveru ParlamentnéListy.sk je však na místě zdůraznit možnost předčasných voleb, které by Kisku vyřadily z politického klání. Ten by jako prezident totiž nemohl kandidovat.

„Ak by bolo načasovanie správne, Fico by mohol Kisku vyšachovať z politiky úplne a to nielen ako straníckeho, ale aj ako opätovného prezidentského kandidáta," uvedlo médium ve středu.

Detailněji z průzkumu:

Pokud by se parlamentní volby na Slovensku konaly v půlce května, vyhrála by je strana Smer se ziskem 21,5 procenta. Jako druhá nejsilnější by skončila SaS, podpořilo by ji 16,7 procenta respondentů, a jako třetí by se umístila Kotlebova ĽSNS se ziskem 10,4 procenta.
 
Na čtvrtém místě by skončila strana SNS, volilo by ji 10,1 procenta oslovených. Následují OĽaNO (9,1 procenta), Sme rodina – Boris Kollár (9,1 procenta), KDH (6,7 procenta), Most-Híd (5,6 procenta). Před branami Národní rady SR by zůstaly Progresívne Slovensko (3,9 procenta), SPOLU – občianska demokracia (3,6 procenta) a SMK-MKP (2,5 procenta). Ostatní strany nebo hnutí by nezískaly ani dvouprocentní podporu.
 
Výzkum se konal v polovině května na vzorku tisícovky respondentů. Odhadovaná volební účast činí málo vídaných 74,9 procenta.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…