Zvrat v historii. Macron ostře o Putinově útoku

24.02.2022 14:35

Události dnešní noci jsou zvratem, jsou milníkem naší historie. Budou mít opravdu hluboké důsledky, které budou dlouho trvat. Ovlivní naše životy. I to jsou slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v reakci na ruský útok na Ukrajinu.

Zvrat v historii. Macron ostře o Putinově útoku
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

„V noci spustilo Rusko masivní útok proti Ukrajině. Je to rozhodnutí, které jde proti všem závazkům, které Rusko přijalo, je porušením Charty OSN a narušení mezinárodního řádu. V této těžké zkoušce stojí Francie po boku Ukrajiny. Chtěl bych ocenit odvahu a odhodlání ukrajinského prezidenta, úřadu a lidu. Jejich svoboda je i naší svobodou. Tím, že si zvolil válku a odmítl diplomatickou cestu, nezaútočil prezident Putin na Ukrajinu. Rozhodl se zničit její suverenitu a rozhodl se zaútočit na mír a na stabilitu v Evropě. Tento útok je nejzávažnější, co jsme viděli za mnoho desetiletí,“ poznamenal Macron.

„Krizi jsme očekávali. Vyjednávali jsme a snažili jsme se udělat vše pro to, abychom jí zabránili. Je tady a my jsme připraveni. Odpovídáme na tento akt války s chladnou hlavou, s odhodláním a v jednotě. Dnes odpoledne v rámci G7 přijmeme rozhodnutí stejně tak, jako na summitu EU a NATO,“ dodal Macron.

„Budeme jednat v bezpečnostní radě, budeme žádat mezinárodní jednotu a sankce musí odpovídat závažnosti situace. Jedná se o oblast energetiky, kdy nebudeme váhat, budeme podporovat Ukrajinu a opravdu si bereme za závazek chránit bezpečnost a suverenitu našich evropských spojenců,“ míní Macron.

„Události dnešní noci jsou zvratem, jsou milníkem naší historie. Budou mít opravdu hluboké důsledky, které budou dlouho trvat. Ovlivní naše životy. Bude to mít dopad na geopolitické uspořádání našeho kontingentu a v této situaci se nacházíme spolu. Jsem odhodlán vás chránit bez ustání. Chránit všechny Francouze, chránit naše občany na Ukrajině a řešit všechny přímé i nepřímé důsledky této krize,“ zmínil Macron závěrem, s typickým pozdravem „Ať žije republika, ať žije Francie!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…