Zvýšení DPH vládě nepomůže. Lidé budou jezdit nakupovat do ciziny

16.07.2011 18:15

Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka vláda zvýšením DPH na 19 procent nedosáhne kýženého efektu. Lidé nebudou přispívat do státní kasy více, naopak podle něj budou jezdit nakupovat do zahraničí, kde už jsou teď mnohdy potraviny levnější.

Zvýšení DPH vládě nepomůže. Lidé budou jezdit nakupovat do ciziny

"Jejich plán sjednotit sazbu DPH na 19 procentech selže z hlediska fiskálních výnosů. Oni nechápou, že lidé na to zareagují jinak. Úplně všichni naši sousedi mají sazbu DPH na potraviny ve výši 10 procent. A teď, když média informují o tom, že v zahraničí jsou i potraviny kvalitnější, je jasné, že si je budou lidé v příhraničních oblastech v zahraničí nakupovat," svěřil Mládek agentuře Mediafax.


"Smutným výsledkem je, že tady všechno zdraží a výsledku se nedosáhne," dodal. Na vládě Petra Nečase mu prý nejvíce vadí, že svá rozhodnutí neustále mění. Nejprve DPH 17,5 procenta bez výjimek, teď 19 procent a s výjimkami v podobě knih a léků. Nikdo tak neví, co vlastně nakonec přijde.

Peníze získané ze zvyšování DPH by navíc vládě měla podle něj spíše vynaložit na snížení státního deficitu, vkládat do do prostředků důchodové reformy je podle něj hloupost. "První, co by měli udělat, je hodit do koše druhý pilíř a peníze použít na snížení deficitu," podotkl Mládek.

O podpoře plánu ministra financí Miroslava Kalouska prosadit sjednocenou sazbu DPH 19 procent se rozhovořil premiér Petr Nečas v deníku MF Dnes. Opatření by podle něj mělo být jen dočasné.

Čtěte:

Zvýšení DPH na 19 procent? Podle Babáka podpásovka

VV odmítnou Kalouskovo zvýšení DPH. Chtějí danit bohaté

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…