Zvýšení platů poslancům by vyšlo na miliardu

03.08.2012 22:47

Chystaný nárůst poslaneckých platů může podle jedné ze zvažovaných variant zatížit státní rozpočet o miliardu a tři sta milionů korun. Vyplývá to z vládního návrhu, který poslancům předal kabinet Petra Nečase. Další varianty na zvýšení poslaneckých a soudcovských mezd počítají s nižším zatížením pohybujícím se v rozmezí 102 až 826 milionů korun.

Zvýšení platů poslancům by vyšlo na miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vláda ke zvýšení platového ohodnocení přistupuje kvůli nálezu Ústavního soudu, který zrušil zmrazení platů pro soudce. Jejich honoráře a honoráře ústavních činitelů totiž upravuje stejná norma. O tom, která z pěti variant nakonec dostane zelenou, rozhodnou poslanci sami.

Jsou i jiné návrhy

V rámci úsporných opatření parlament předloni snížil platy zákonodárcům o čtyři procenta, a totéž automaticky postihlo i soudce; v jejich případě ovšem rozhodnutí parlamentu zrušil Ústavní soud. Vláda tak navrhla do roku 2014 platy politiků zmrazit a soudcům se stanovily vyšší základny pro výpočet příjmu pro loňský rok a pro období od letoška do roku 2014. I to ale Ústavní soud odmítl.

Vládní návrh, který předložil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, nyní přichází s tím, že od příštího roku se platy všech ústavních činitelů, prezidenta, ministrů, zákonodárců, soudců a dalších budou vycházet z jedné platové základny. Rozpočtově nejméně náročná první varianta počítá s náklady ve výši 102,9 milionů korun, částka zvyšující ohodnocení soudců představuje z této sumy 37,8 milionů. Naopak nejnáročnější varianta navrhuje finanční zátěž ve výši jedné miliardy a 325 milionů korun; soudců by se z této sumy týkalo 848 milionů.

Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve připustil, že v době "hubených let" bude muset o peníze pro ústavní činitele a soudce ochudit jiné rozpočtové kapitoly. Ještě v půlce července totiž vláda neměla na zvyšování platů vyčleněné peníze. "Nezbývá nic jiného než jim v tom návrhu namalovat o těch půl miliardy korun více a někomu jinému namalovat o půl miliardy korun méně," uvedl tehdy Kalousek (TOP 09).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…