Zvyšování daní. Fiala řekl více

30.03.2023 17:31 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala prohlásil, že vláda bude snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP ročně, což dělá zhruba 70 miliard korun. Základem pro konsolidaci státního rozpočtu by mělo být snížení výdajů, ve hře je ale i možnost růstu daňového zatížení. Konsolidační balíček pro příští rok vláda zveřejní během příštích týdnů.

Zvyšování daní. Fiala řekl více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve čtvrtek zveřejnila svou zprávu, podle níž by vláda v rámci konsolidace veřejných financí mohla přistoupit jak ke zvýšení některých daní, tak například ke zvýšení důchodového věku, čímž by rozpočtu ulehčila na výdajové stránce.  

OECD vládě také doporučuje přísnou měnovou politiku do té doby, než se podaří zkrotit inflaci ke dvěma procentům. Další podpůrná opatření podle OECD musejí být cílená, protože plošná opatření přispívají k vysoké inflaci.

K vysoké inflaci podle zprávy přispěla uvolněná makroekonomická politika kabinetu Andreje Babiše z let 2020 a 2021.

Premiér Petr Fiala podle informací serveru iDNES.cz uvedl, že vzhledem k loňskému snížení celkového daňového zatížení vidí určitý prostor pro růst daní, který by mohl přinést až 30 miliard korun. Hlavním klíčem ke konsolidaci ale podle premiéra musejí být úspory.

Fiala také zopakoval, že kabinet pracuje na důchodové reformě, která zajistí slušnou penzi dalším generacím aktuálně pracujících občanů. Změny by se podle premiéra již neměly dotknout lidí v předdůchodovém věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…