iPhone 6, iPhone 6s, iPhone Xs, MacBook Apple. To si za městské peníze pořídil kandidát pravice do Bruselu

15.05.2019 7:04

ParlamentníListy.cz v dubnu upozornily na pirátského zastupitele Vladimíra Šraiera, který si po nástupu do městské firmy TCP poručil drahý telefon. Ten také dostal. Článek vyvolal velký zájem čtenářů a na sociálních sítích ho sdílely další tisíce. To nakonec stálo Šraiera post. Jenomže tento zástupce Pirátů nebyl jediným, kdo pustil žilou městskému rozpočtu.

iPhone 6, iPhone 6s, iPhone Xs, MacBook Apple. To si za městské peníze pořídil kandidát pravice do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek a Matěj Stropnický, oba ze Strany zelených

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí
Naše redakce byla upozorněna na obdobně papalášské chování, tentokrát v režii předsedy Strany zelených a dnes už bývalého starosty Prahy 4 Petra Štěpánka. Jemu zřejmě politika zachutnala natolik, že jej v letošních volbách do Evropského parlamentu naleznou případní voliči na kandidátce STAROSTOVÉ a TOP 09.

O tom, že Štěpánek rád utrácel městské peníze, psala naše redakce opakovaně. Naposledy v případě jeho reprefondu.

Vyberme si třeba květen 2017. Tehdy si starosta Štěpánek nechal nakoupit a proplatit plátky vepřové krkovice, kilo vepřové panenky, plátky masa, dále hovězí zadní nebo řízky. Koho syrovým masem hostil nebo jestli to bylo přímo pro jeho zahradní gril, rovněž nevíme. U konzumace se ale možná ušpinil, proto si nechal na účet Prahy 4 zaplatit i čištění svých sak… Tentýž měsíc si Štěpánek nechal zaplatit také lahůdkové cibule, maliny, borůvky, mrkve, zázvor, banány, nektarinky a mnohé další. To vše za 4 297 korun.

Vizitka přírodovědce

V době, kdy vedl Prahu 4, tedy od 26. listopadu 2014 do 24. dubna 2019, se zřejmě zamiloval do velmi drahých zařízení od společnosti Apple. Podle našich dvou zdrojů si ihned po nástupu do funkce objednal nadstandardní iPhone a spolu s ním i počítač Apple MacBook. Obě položky vyšly rozpočet městské části Prahy 4 na zhruba 60 tisíc korun. Další iPhone pak nechal starosta proplatit v roce 2018. Souhrnně tak jeho mobilní zařízení a počítač vyšly na přibližně 100 tisíc korun.

„Petr Štěpánek dostal v roce 2014 při nástupu do funkce starosty od úřadu Prahy 4 služební iPhone 6, který jako nefunkční vrátil oddělení IT v roce 2016. Poté pro něj byl v roce 2016 zakoupen mobil iPhone 6s. Ten vrátil úřadu letos po ukončení funkce starosty. Loni dostal do užívání mobilní telefon iPhone Xs, který chce odkoupit. Jeho cena zatím stanovena není. Kromě toho má v držení MacBook Apple, který používal jako starosta a nadále používá jako zastupitel. Notebook dostává každý člen zastupitelstva," uvedl pro PL tiskový mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Připomeňme, že Šraier svou funkci opustil poté, co ParlamentníListy.cz upozornily na nákup jeho telefonu za zhruba 40 tisíc.

Anketa

,,Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let," uvedl Mirek Topolánek. Souhlasíte?

hlasovalo: 11151 lidí
Petr Štěpánek, který si podle mnoha svědectví vytvořil na radnici Prahy 4 vlastní panství, musel lukrativní pozici starosty opustit před několika dny, kdy jej svrhnulo vlastní zastupitelstvo. To následně zvolilo jako novou starostku zástupkyni hnutí ANO Irenu Michalcovou.

Na svém profilu k eurovolbám, na které podle jednoho z kolegů spoléhá, „jelikož teď nemá práci“, Štěpánek píše, že „komunální politika mne naučila naslouchat lidem. V Evropském parlamentu tak budu moci prosazovat věci, které občany skutečně trápí“.

Připomeňme, že za Štěpánkova starostování, aniž by zelený politik jakkoli zasáhnul, za městské peníze jeho kolegové nakupovali prakticky vše, co se jím zlíbilo.

Tak například místostarostka Iva Kotvová nakoupila víno za 290 korun, luxusní šampaňské Oudinot Brut za 1 048 korun, radní Zdeněk Pokorný koupil v Bille 5 lahví sektu v hodnotě 500 korun. Také Štěpánkův místostarosta Zicha koupil červené víno (opět v Bille) za 120 korun, další moravská vína za 200 nebo pivní box za 2 333 korun. Radní Zdeněk Kovařík také nezůstal pozadu. Ze svého reprefondu nakoupil vína a sekty v hodnotě 1 048 korun. Další radní Jaroslav Míth si nechal proplatit účet z restaurace Na Staré Sokolovně v hodnotě 3 209 korun. Lístek platil ve 22:30 a mimo jiné obsahoval 45 velkých piv Pilsner Urquell, deset malých, jeden grog, 4 velká piva Gambrinus a jeden panák Jagermeistera.

Mluvčí Prahy 4 tehdy naši redakci uvedl: „Městská část běžně nekupuje alkohol, a pokud byl nějaký alkoholický nápoj z reprefondu zakoupen, byl určen pro dárek,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Jiří Bigas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…