O prodej pozemků poslancem Baštýřem se zajímá policie

14.05.2012 19:44

O prodej pozemků, po kterých povede dálnice D3 se začali zajímat policisté. Poslanec Václav Baštýř (ODS), který pozemky před dvěma roky skoupil od místních občanů, tak může mít velký problém. Státu je totiž chce prodat za několikanásobek výkupní ceny.

O prodej pozemků poslancem Baštýřem se zajímá policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Koupit za šest až osm korun metr čtvereční, prodat za rovnou stovku. Tomu se říká dobrá investice. Pokud ovšem zbožím nejsou pozemky pod budoucí dálnicí z Prahy do Českých Budějovic a investorem není nikdo jiný než jihočeský poslanec ODSky Václav Baštýř. Na obchod, který na hony zavání střetem zájmů, upozornil deník MF Dnes - s tím, že poslanec jakožto šéf sněmovního podvýboru pro dopravu, plánovanou trasu dálnice znal a s jejich budoucím prodejem tak musel počítat.

O případ se nyní začali zajímat i policisté. „Náš útvar se na základě informací, které se včera a dnes objevily v médiích, touto věcí bude zabývat. V současné době probíhá shromažďování a analyzování materiálů,“ uvedl pro ČRo mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Poslanec sám tvrdí, že na pozemcích plánuje hospodařit. Ředitelství silnic a dálnic prý ke stavbě rychlostní komunikace využije jen zlomek půdy. Podle čísel uvedených MF Dnes se jedná o slušný obchod, pozemky za původní cenu 700 tisíc korun prý Baštýř může státu přenechat za asi deset milionů. Poslanec to ale odmítá, ŘSD prý využije pouhé dva tisíce metrů, poslanec tedy utrží "jen" 200 tisíc korun.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba za Baštýřovým krokem žádné nezákonné obohacení nevidí. Kudy povede dálnice do Českých Budějovic, se prý v kraji ví, poslanec tak není proti běžným občanům nijak zvýhodněn.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…