Tomáš Pitr je venku z basy

13.11.2012 14:41

Pražský městský soud dnes podmíněně propustil z vězení podnikatele Tomáše Pitra. Informaci serveru iDnes.cz potvrdila ČTK mluvčí věznice Praha Ruzyně Pavla Bohatová. Vrchní soud Pitrovi nedávno potvrdil tříletý trest za vyvedení akcií a daňový delikt. Městský soud mu nyní stanovil tříletou zkušební dobu.

Tomáš Pitr je venku z basy
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

"Městský soud potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který podmíněně propustil Tomáše Pitra z výkonu trestu," řekla ČTK mluvčí městského soudu Martina Lhotáková. Podle mluvčí věznice mohl Pitr odejít v odpoledních hodinách.

Dva roky ve vazbě

Vrchní soud Pitrovi v září potvrdil tříletý trest vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Do verdiktu se mu započítal i jeden daňový delikt z roku 1994. Podnikatel byl přes dva roky ve vazbě a mohl nyní žádat o podmíněné propuštění. Pitra ale ještě čeká odvolací jednání ohledně dalších údajných daňových podvodů.

Podle verdiktu soudu Pitr spolu s Michalem Zouharem vyvedli akcie z Agrocreditu v roce 2000. Firmě způsobili škodu přesahující 700 milionů korun. Podnikatel porušil povinnost při správě cizího majetku, Zouhar mu k tomuto trestnému činu pomáhal. Pitr ale s Agrocreditem uzavřel v roce 2009 dohodu o narovnání. Společnost proto uvedla, že jí žádná škoda nevznikla.

Odvolací soud v září přezkoumával pouze výši trestu. Vinným byl Pitr pravomocně uznán v roce 2010. Tehdy mu soudy uložily souhrnný šestiletý trest, do kterého zahrnuly i předchozí odsouzení za daňové podvody s více než dvacetimilionovou škodou, jichž se měl podnikatel v první polovině devadesátých let dopustit s Miroslavem Provodem. Protože však Pitr dosáhl v této kauze zrušení verdiktu a obnovy řízení, musel soud odvolat i souhrnný trest.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…