Doživotně na Hradě bydlí topiči i zahradníci

15.11.2012 13:57

Řadu bytů na Pražském hradě vlastní lidé či jejich potomci již desítky let a to díky tomu, že ještě za minulého režimu získali dekret na byt na dobu neurčitou, který přešel i na potomky. Serveru Lidovky.cz se podařilo zjistit, že tyto byty neobývají prominenti minulého režimu, jak se občas soudí, ale zaměstnanci či bývalí zaměstnanci Hradu jako topiči nebo zahradníci.

Doživotně na Hradě bydlí topiči i zahradníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Nájemníky jsou strojníci, instalatéři, topiči či například dlouholetý hradní zahradník Alois Ryšavý. Dříve obýval malý domek u Jeleního příkopu, nyní bydlí se svou ženou v bytě v Kanovnické ulici, píše server Lidovky.cz. „S těmi těžko promluvíte, už sotva sejdou dolů ze schodů," říká o bývalém zahradníkovi Hradu a jeho manželce jiný nájemník domu, ve kterém se nachází řada služebních bytů.

Není důvod je vyhazovat

Díky dekretu je na Hradě obsazeno jen šestnáct bytů z padesáti. Podle všeho jde o pěkné bydlení s nejkrásnějším výhledem z oken v naší vlasti. Není ale pravda, že by byty zůstaly v užívání nájemníků a jejich potomků na věky věků.

„Ukončení nájmu je možné v souladu s ustanoveními § 710 a následující občanského zákoníku buď dohodou, nebo výpovědí," uvedl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek. Dodal však, že všichni nájemníci, kteří byty získali už před rokem 1993, řádně plní své smluvní povinnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…