Vláda nejspíš zamítne Bártův návrh, aby byl přístup do evidence exekucí zdarma

02.12.2012 17:15

Poslanec Vít Bárta v novele zákona navrhuje, aby údaje z centrální evidence exekucí byly přístupné bezplatně. Vláda s tím ale nejspíš nebude souhlasit.

Vláda nejspíš zamítne Bártův návrh, aby byl přístup do evidence exekucí zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta ve sněmovně

Bárta chce pomocí novely zlepšit dostupnost informací. Za ty se v současnosti platí 60 korun. Argumentuje tím, že právní úkony lidí v exekuci jsou neplatné. Bárta také poukazuje na údaje z insolventního rejstříku, obchodního rejstříku a z katastru nemovitostí, které jsou na internetu přístupné zdarma.

Novela Bárty počítá s tím, že naléhavý právní zájem by nastal automaticky, pokud by nejméně stovka lidí žalovala stejný subjekt.

Bárta také zmiňuje preventivní žaloby na určení neplatnosti smlouvy s takzvanými podvodnými firmami. Tyto firmy vydělávají na ustanoveních smlouvy, která jsou pro kupující nápadně nevýhodná.

Kabinet ale nejspíš uvede, že naléhavý právní zájem nezpůsobuje v soudní praxi žádné zásadní problémy. Bártova úprava by prý neměla na právní jistotu žádný pozitivní vliv. Ministři také nejspíš napadnou zmatečnost novely občanského soudního řádu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…