Profesor-lékař z ČSSD varuje: Zase chtějí vyhodit půlmiliardu

19.02.2013 7:32 | Zprávy

Senátor Jan Žaloudík (ČSSD) si všímá dalšího pokusu ministerstva zdravotnictví utratit 500 milionů korun za elektronické zdraví či elektronické zdravotnictví. Ještě se resort neotřepal z kauzy IZIP a už prý seje další plevel, který bude muset za čas zase někdo vyplevelit, upozorňuje stínový ministr zdravotnictví Žaloudík.

Profesor-lékař z ČSSD varuje: Zase chtějí vyhodit půlmiliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Jenže kde není zdraví přirozené, elektronické zdraví nepomůže, míní profesor chirurgie a onkologie. Dodává, že ve zdravotnictví je mnohé po léta elektronizováno. „Bez vstupu do počítačových systémů se nedá provést ani vyšetření moče a už vůbec se nedá vyúčtovat,“ míní Žaloudík s tím, že o všem, co se kolem pacientů šustne, mají už léta záznamy zdravotní pojišťovny.

Půl miliardy pro následovníky

Resort podle Žaloudíka navíc ještě ani neprozkoumal, které z uzákoněných registrů jsou pro chod medicíny nezbytné. „Průzkum reálných poměrů na bojišti nelze nahradit e-poznáním od stolu - stejně jako ministerskou nekomunikaci nelze nahradit virtuální e-komunikací,“ píše na svém blogu senátor.

Senátor upozorňuje na to, že rozvíjený systém různých správců a zřizovatelů zdravotnických zařízení lze jistě dále propojovat a kultivovat zejména na regionálním principu. Jenže „desorganizaci nelze nahradit přísliby lepších e-zítřků za 500 milionů“, míní Žaloudík s tím, že ministerstvo teď pouze rozdá a nasmlouvá zakázky za půlmiliardu, a to i na léta dopředu, pro své následovníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš vyhrál, Konečná třetí. Zveřejněn odhad výsledků voleb. A už je dusno

9:12 Babiš vyhrál, Konečná třetí. Zveřejněn odhad výsledků voleb. A už je dusno

Pár hodin před oficiálním zveřejněním výsledků sčítání hlasů sestavily Seznam Zprávy predikci, jak d…