Nový útok ODS: Vymyšleno je to dobře, jenže...

27.03.2013 8:16

Vedení ODS mobilizuje a připravuje strategii boje. Taktiku bude řešit elita strany na začátku dubna na výjezdním zasedání. Tak by měl začít start občanské demokracie do supervolebního roku 2014. A podle komentáře Jany Havligerové pro on-line deník E 15 to bude start od nuly.

Nový útok ODS: Vymyšleno je to dobře, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Faktem je, že ODS bude začínat málem od nuly. Její preference se v průměru pohybují někde okolo deseti procent. V regionech se šíří poraženecká nálada. Pokus o okysličení stranické krve přichází v lepším případě za pět minut dvanáct," píše autorka.

Zachránit, co se zachránit dá, by měl nový plán konkrétních kroků - takzvaná Agenda 2014. ODS přitom cílí na své původní a tradiční voličstvo, zaujmout by kromě drobných živnostníků a podnikatelů chtěli také třeba vysokoškoláky. "O tom, že míří na správný cíl, není pochyb. Jaký bude účinek palby, se ale dá jen těžko odhadnout," podotýká Havligerová.

Dokument ODS Agenda 2014 najdete ZDE

Problém s věrohodnými představiteli

Část kmenových voličů přeběhla ke konkurenční TOP 09 a povzbudit jejich chuť k návratu nebude podle autorky jednoduché. Problém vidí hlavně v personálním obsazení strany. " Nezáleží jen na tom, jaké ideje strana vyznává, ale přinejmenším stejně důležité je, kdo s nimi přichází. A s věrohodnými hlasateli má ODS v poslední době, jemně řečeno, poněkud problém," píše ve svém komentáři.

"Ano, kvůli podezřelému přelévání členů, chcete-li velrybářství, byla zrušena tři pražská sdružení ODS. Ze strany v posledních dnech dobrovolně odešel třeba Patrik Oulický označovaný za vlivného kmotra ústecké organizace. Další protagonisté, také neblaze proslulí, však zůstávají," upozorňuje autorka. Straně prý také škodí kauzy jako ProMoPro, které rozhodně nejsou voliči zapomenuty a budou ji nadále oslabovat.

Ve vší mizérii, píše autorka komentáře, se prý ale na tradiční pravici přece jen začíná usmívat štěstí. A to díky rétorice levice, konkrétně sociální demokracie, která začíná být agresivní. "To ale neznamená, že by ODS měla týt pouze z chyb druhých. Snažit se získat jen jakousi cenu za vedlejší efekty by nebyl zrovna ambiciózní cíl pro stranu, která by ráda stála v čele české pravice," podotýká Havligerová.

Strana by se nyní měla zaměřovat nejen na mobilizaci voličů, ale především na mobilizaci vnitrostranickou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…