Komunistické noviny uvažují, zda Kalousek myslí na církve

27.04.2013 17:50

To, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by zřejmě rád změnil daň z prodeje nemovitosti tak, aby ji platil kupující, nikoliv prodávající, jak je to nyní, dávají prý mnozí politici do souvislosti s tzv. církevními restitucemi. Toho si všímají Haló noviny.

Komunistické noviny uvažují, zda Kalousek myslí na církve
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kostel s klášterem na sporných hranicích s Polskem

Server Halónoviny.cz si všiml reakce místopředsedy ČSSD Michala Haška pro Prvnizpravy.cz: „Otázkou ale je, zda návrh ministra financí nemá souvislost s církevními restitucemi.“ Podle něj v budoucnu zřejmě církve budou rozprodávat některý majetek a břemeno daňové zátěže by se pak nově přeneslo na kupujícího.

Člen rozpočtového výboru sněmovny Petr Braný (KSČM) by zákon prý neměnil. „Ale ať bude daň z prodeje platit prodávající či kupující, promítne se to v ceně prodávané nemovitosti,“ tvrdí Braný. Komunistický poslanec prý nepochybuje o tom, že církve budou vrácený majetek také prodávat. Neobává se prý, že by o něco při tom přišla. Upozornil i na to, že mnohé blokované pozemky se už dávno uvolňovaly např. pro stavbu benzinových pump. „Církev se přece v historii nikdy neošidila,“ konstatoval Braný. Osobně si prý myslí, že Kalouskovy úvahy na změnu budou ještě jiné než pomoci církvím při prodeji tzv. restituovaného majetku.

Proti návrhu je například i poslanec Michal Doktor

Negativně se ke Kalouskově nápadu postavil i poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012). Podle něj by návrh narušil dohodu s vládní koalicí (resp. premiérem), kterou uzavřel výměnou za to, že koalici pomůže, přes drtivý odpor většiny občanů, tzv. církevní restituce ve sněmovně prosadit. Podmínkou bylo, že církve nebudou osvobozeny od daně z převodu nemovitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …