V Jihočeském kraji stále hrozí záplava Veselí nad Lužnicí

04.06.2013 11:08

Velká voda v Jihočeském kraji stále hrozí Veselí nad Lužnicí. Hladina Nežárky na soutoku s Lužnicí ve městě na Táborsku by měla kulminovat ve středu odpoledne nebo večer. Povodí Vltavy se snaží zadržet vodu z Lužnice v rybníku Rožmberk, aby tím snížilo její přítok do Veselí.

V Jihočeském kraji stále hrozí záplava Veselí nad Lužnicí
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Novináře o tom dnes informovali členové krajské protipovodňové komise po jejím ranním zasedání. "Provedli jsme na Rožmberku mimořádnou manipulaci. Ta spočívá v tom, že do rybníka budeme připouštět 40 metrů krychlových za vteřinu a odtok z Rožmberku bude pět metrů krychlových," uvedl ředitel hornovltavského závodu Povodí Zdeněk Zídek.

Největší český rybník se tak v následujících hodinách bude plnit vodou. Povodí s touto variantou předem počítalo, proto nechalo v Rožmberku volnou kapacitu sedm milionů krychlových metrů. "Pokud by se přítok a odtok neměnil, měla by tato rezerva vydržet minimálně na dva dny," uvedl Zídek. Podle předpovědi hydrologů lze ale očekávat, že do Rožmberku bude postupně přitékat méně vody. Volná kapacita rybníku by se pak nezaplnila tak rychle.

Zídek uvedl, že manipulace s Rožmberkem je jediným krokem, jak ovlivnit situaci ve Veselí nad Lužnicí. Nežárka, která městem také protéká, regulovatelná není. "Věříme, že zadržováním vody v Rožmberku se nám podaří vyrovnat povodňové vlny na soutoku Nežárky s Lužnicí ve Veselí," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Hladina ostatních řek na jihu Čech mírně opadá

Hladina ostatních řek a toků v Jihočeském kraji mírně opadá. Povodí Vltavy v minulých dnech regulovalo stav na nádržích Lipno, Římov a Husinec. Podle Zídka tím výrazně snížilo kulminační průtok a pomohlo zamezit většímu vylití řek z koryt. V regionu dnes také přestalo po několika dnech pršet. "Pevně věříme, že nejhorší máme za sebou," uvedl Zimola.

Rada kraje podle něj na mimořádném pondělním zasedání rozhodla o uvolnění pěti milionů korun z rezerv na likvidaci následků povodní. "Jsme však přesvědčeni, že to nebude stačit, půjdeme do zastupitelstva s požadavkem na zvýšení této částky," řekl hejtman. Podle jeho informací letošní povodeň zatím zasáhla 91 jihočeských měst a obcí. Kraj čeká na přesné informace z postižených míst a vyčíslení škod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…