„Přikryjí to pomocní novináři.“ Rok od ruské invaze? Ve Sněmovně bobtná něco zcela jiného

24.02.2023 21:35 | Komentář

ROK VÁLKY Rok od ruského vpádu na Ukrajinu žije česká politická scéna parlamentním bojem o důchody, změnami zákonů o veřejnoprávních médiích a napětím, jaký bude nový prezident. Shrnujeme naše otevřené rozhovory ze sněmovních kuloárů.

„Přikryjí to pomocní novináři.“ Rok od ruské invaze? Ve Sněmovně bobtná něco zcela jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Vládní pětikoalice tlačí Sněmovnou hned několik vážných norem najednou. Zdaleka nejde jen o důchody nebo vypuštěnou vlaštovku v podobě nebývalého navýšení odvodů pro živnostníky. STAN není sám v tlaku na brzké projednání kontroverzní korespondenční volby, opozice i někteří mediální znalci bijí na poplach kvůli změnám zákona o České televizi a k tomu Fialův kabinet čelí kritice za chystané normy v „boji proti dezinformacím“. Hlavní vlnu kritiky měl podle našich zjištění smést ze stolu konec ne příliš mediálně zdatného zmocněnce Michala Klímy. 

Naše redakce měla možnost v uplynulých dnech mimo záznam mluvit s celou řadou poslanců i jejich poradců či asistentů napříč sněmovními stranami. V řadách vládních poslanců prý kvůli mnoha sporným návrhům panuje nervozita a opozice naopak vítá lehce kritizovatelné plány Fialovy vlády.

„Docela působí výhodně výročí ruského vpádu na Ukrajinu, protože to jednoduše hodně věcí zakryje. Otázkou je, do jaké míry na to všechno zapomene veřejnost. Určitě je znát nějaká nervozita kvůli mnoha názorovým otočkám. Takový zákaz aut se spalovacími motory je klasický příklad. Premiér dřív skoro přísahal, že to nikdy nedopustí a výsledek všichni známe. Jasně, nebude se nikdo veřejně bouřit, ale zklamání pomalu bobtná,“ popisuje svou zkušenost s náladami mezi některými vládními zákonodárci náš zdroj ze Sněmovny.

Dále popisuje rozčarování uvnitř ODS ze svého předsedy a premiéra. „Víte co, průšvih je, že Fiala dávno neměl nějakou vysokou důvěru. Potom, co mění názory podle toho, kdo na něho zrovna tlačí, je to ještě horší. Babiš v kampani tvrdil, že Petr Pavel bude vládní loutka. Ale víte co? Spíš by se dalo věřit tomu, že budoucí prezident bude o dost větší suverén než premiér,“ míní.

„Stačí takové důchody. Na jednu stranu to můžeme vnímat, že vláda politicky s důchody nedělá úplně chybu, protože možná někdo pochopil, že na prosazení nepopulárních věcí je poslední šance. Jak se mandát přehoupne do druhé půlky a pozornost se bude upírat k volbám, jakákoli šance řešit citlivá témata je ztracena. Jenomže z té strany druhé tam je zásadní politická chyba. Výmluva na čas a použití legislativní nouze se jim okamžitě vymstila a vládu začali bombardovat i její vlastní lidi a jinak přátelští novináři. Zkrátka není možné se vymluvit z toho, že už zkraje podzimu museli na Ministerstvu financí znát situaci, ale evidentně se báli s tím vyjít na světlo před prezidentskými volbami. Je to jasné všem a dobře vědí, že nahráli na smeč opozici,“ popisuje hru o seškrtání důchodů náš zdroj ze sněmovních kuloárů a doplňuje závěrem poznatek ve vztahu k médiím.

„Nikdo asi nemůže popírat, že většinu vládních průserů přikryjí novináři. Naoko sice vládu sledují a hlídají, reálně však nikdy tahle pětikoalice nezažije brutální hon, jaký býval třeba v případě Babiše. Média jsou jejich pomocníci a vždy je nakonec zachrání,“ uzavírá náš sněmovní zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…