Adam Černý: David Cameron pod tíhou UKIP

22.11.2014 13:40

Kronika ohlášené porážky, tak by mohl znít titulek zprávy o výsledku čtvrtečních doplňovacích voleb v obvodu Rochester a Strood na jihovýchodě Anglie. Poraženými jsou v daném případě konzervativci a jmenovitě premiér David Cameron, který ještě před několika týdny doufal, že by opakovanou osobní podporou na místě mohl pomoci kandidátce toryů Kelly Tholhurstové.

Adam Černý: David Cameron pod tíhou UKIP
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Vše bylo marné a konzervativci stojí tváří v tvář strašáku, se kterým si nevědí rady a který má jméno Strana nezávislosti Spojeného království. Strašák proto, že doplňovací volby v říjnu v Clactonu a nyní v Rochesteru vyhráli odpadlíci, kteří se rozhodli přestoupit od toryů k UKIP.

Tato strana pod vedením výřečného Nigela Farage rozšířila svou tradiční agendu spočívající v neustálé kritice britského členství v Evropské unii o útoky proti imigrantům ze střední a východní Evropy. Přízrak polského instalatéra, který před deseti lety děsil francouzské voliče, se nyní přestěhoval na druhou stranu kanálu La Manche.

Je tu malá naděje, že konzervativci pod vedením Davida Camerona by v šesti měsících zbývajících do květnových voleb do Dolní sněmovny mohli nahlodat vytrvalou ofenzívu UKIP.

Její rochesterský kandidát Marc Reckless například dostál svému příjmení neopatrný, když se rozpovídal, že konkurenci levných námezdních dělníků například z Polska či třeba Rumunska by šlo omezit jejich deportací, případně že by byli postaveni na roveň s jejich kolegy z Commonwealthu. Něco takového by však znamenalo porušení práva na rovné příležitosti uvnitř Evropské unie, proto Marc Reckless zatlačen o pár hodin později do defenzívy byl nucen uvádět své výroky na pravou míru.

Konzervativce nyní čeká luštění hlavolamu, jak přitáhnout voliče, které oslovují protievropské a protiimigrační výpady UKIP, a zároveň nevyostřit konflikt s ostatními členy Evropské unie. Porážka v Rochesteru je ze všeho nejvíce osobním nezdarem Davida Camerona, který se ze všeho nejvíce musí obávat, že by další přeběhlíci z řad toryů ještě před květnovými volbami posílili Stranu nezávislosti Spojeného království natolik, že by David Cameron nemohl pomýšlet na další pobyt v sídle premiérů na Downing Street.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…