Adam Černý: Evropská komise se politizuje

27.06.2014 22:30

Každých pět let se nominace předsedy Evropské komise stane předmětem velkých střetů a vyjednávání, ale letošní debata nad jménem Jeana-Clauda Junckera se od všech předchozích výrazně liší, a to ze dvou důvodů.

Adam Černý: Evropská komise se politizuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Od vyhlášení výsledků květnových voleb do Evropského parlamentu se odehrává z valné části na veřejnosti, zatímco dříve se tak dělo takřka výhradně při diskrétních rozhovorech mezi zástupci jednotlivých členských států Evropské unie. 

Druhou novinkou je razantní vstup často přehlížené a možná ještě častěji kritizované unijní instituce, Evropského parlamentu. Oba faktory bezprostředně ovlivnily jednání nynějšího summitu v Bruselu. 

Kvůli bývalému předsedovi lucemburské vlády se pustil do sporu britský premiér David Cameron s většinou šéfů států a vlád v Evropské unii. Pro Camerona je Juncker ztělesněním dlouholeté, sice mnohdy spolehlivé, ale často únavné a mnohdy i nesrozumitelné rutiny a hlavně toho politického proudu, který je spojován s federalizací Evropy, tedy slovem, které je za kanálem La Manche považováno mnohdy za společensky zcela nepřijatelné. 

Proto se Cameron rozhodl natolik riskovat, že už několik týdnů před nynějším summitem v Bruselu svůj odpor vůči nominaci Jeana-Clauda Junckera dával veřejně najevo a dokonce naznačoval, že by mohla být příčinou, proč by se Britové v plánovaném referendu mohli rozhodnout vystoupit z unie. 

Veřejně vyslovené hrozby se dají mnohem hůře brát zpět, než když se používají při neveřejných jednáních, proto se prostor pro případný kompromis podstatně zúžil, a proto je také vysoce pravděpodobné, že po takto vyhroceném střetu zůstane mezi zúčastněnými hodně zlé krve, která se bude obtížně čistit.

Vyhrocená debata o nominaci Jeana-Clauda Junckera bude mít ještě jeden závažný důsledek. Ti, kdo jej prosazovali do čela Evropské komise - a svou podporu mu vyslovila i sociálně demokratická frakce v Evropském parlamentu a také řada socialisticky orientovaných vlád -, dali jasně najevo, že od bývalého lucemburského premiéra a křesťanského demokrata budou chtít, aby v nové funkci bral ohledy na jejich levicové programové požadavky.

Nynější střet tak výrazně ovlivní fungování příští Evropské komise, od které se vždy zatím očekávalo, že ve svých návrzích nebude vázána těmi či oněmi stranickými zájmy, ale zájmem Evropské unie jako celku.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.