Adam Černý: Změní se zbraně v zabíjející roboty

31.05.2013 22:10

Filmy jako proslulý Terminátor jsou postaveny na fikci, která má od skutečnosti notně daleko, vývoj nejnovějších zbraní však v sobě obsahuje rizika, která mají s Terminátorem leccos společného. Je to základní otázka, zda lze připustit, aby zbraně zabíjely ne na lidský povel či stisknutí tlačítka, ale zcela automaticky.

Adam Černý: Změní se zbraně v zabíjející roboty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelec ze samopalu

Právě na tento problém se snaží upozornit zpráva zvláštního zpravodaje Spojených národů Christofa Heynse, kterou nyní v Ženevě začala projednávat Rada pro lidská práva OSN. 

Jihoafrický právník poukazuje především na řadu rizik spojených s případným používáním zcela robotizovaných zbraní a na dosud neřešené etické a právní otázky. Christof Heyns se zcela oprávněně ptá, kdo ponese odpovědnost v situaci, kdy by zabíjely zbraně-automaty neschopné rozlišit mezi nepřátelskými ozbrojenci, které by bylo možno považovat za legitimní cíle, a civilisty, kteří by se na daném místě ocitli zcela náhodně.

První námitkou proti Heynsově zprávě je argument, že těžko se dohadovat na moratoriu či úplném zákazu zbraní, které ještě neexistují. Proti tomu stojí konstatování, že leckteré dnešní zbraně nemají k plně automatickým systémům vůbec daleko. Například palebné systémy vybavené tepelnými a pohybovými čidly, které rozmístila Jižní Korea poblíž demilitarizované zóny na hranici se stalinistickou Severní Koreou, dnes stále ještě řídí a ovládají živí lidé, ale experti si jsou jisti, že tyto palebné systémy je už nyní možno přepnout do zcela automatického režimu. Podobné zbraně vyvíjí i Británie a Izrael. 

Problém robotizace zbraní se nejvíce týká Spojených států, které již řadu let používají drony neboli nepilotovaná vojenská letadla k likvidaci předáků teroristů, jakou bylo tuto středu zabití Valího Rahmána považovaného za muže číslo dvě Tálibánu v Pákistánu. Pentagon se snaží omezit případná rizika směrnicí z loňského listopadu, která stanovuje, že při nasazení smrtících zbraní musí mít rozhodující slovo vždy konkrétní člověk. To je ovšem poněkud jiný přístup než na někdejší železné oponě, kde u hranice v komunisty ovládané části Německa byly dlouhou dobu instalovány střílející automaty. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…