Akademické obce českých vysokých škol: Za budoucnost českého vysokého školství

22.09.2017 9:30

My, členové a členky akademických obcí českých vysokých škol vyzveme v pondělí 25. září 2017 Vládu České republiky, aby v souladu se schváleným usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a vlastním usnesením navýšila výdaje určené na financování vysokých škol.

Akademické obce českých vysokých škol: Za budoucnost českého vysokého školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

“V pondělí dojde ke schválení rozpočtu na rok 2018, ve kterém by měly být také navýšeny prostředky pro vysoké školy. Chceme ukázat přicházejícím ministrům a ministryním, že budeme jejich rozhodnutí sledovat a v případě, že našim požadavkům nevyhoví, tak budeme v protestech pokračovat. Situace českého vysokého školství je neudržitelná a nyní mají vládní představitelé možnost to změnit,” říká svolavatelka akce a členka Akademického senátu UK Sára Vidímová.

11. září jsme se poprvé shromáždili před Úřadem vlády a rozdali jsme přicházejícím ministrům a ministryním uzlíky, aby na nás při jednání nezapomněli. Následující pondělí 18. září jsme se opět sešli před Úřadem vlády, abychom se připomněli a ukázali, že české vysoké školy nespí, ale bedlivě sledují, zda vládní představitelé naplní již několikrát opakované sliby, že navýší rozpočet na vysoké školy a také, že dostojí svým proklamacím, že “vzdělání je priorita”. Týž den vydal ministr financí Pilný prohlášení, že k navýšení rozpočtu vysokých škol dojde. Je ovšem otázkou, o jakou částku nakonec půjde. Obáváme se, že požadavek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na 4,5 miliardy korun, z nichž má být jedna miliarda vyčleněna na zdvojnásobení doktorských stipendií ze stávajících 7.500 Kč na 15.000 Kč měsíčně, nejspíš vyslyšen nebude.

“Resort vysokého školství trpí dlouhodobým podfinancováním. Cílem pondělního happeningu je připomenout, že špatně zaplacení akademičtí pracovníci si musí přivydělávat jinde, a tudíž se nemohou věnovat plně výuce, zejména její řádné přípravě. Za současného stavu je běžné, že se z pedagogické práce na vysoké škole stal přivýdělek při hlavním pracovním poměru jinde. Opravdu si takhle v ČR představujeme kvalitní vysoké školství?,” říká druhý z pořadatelů, místopředseda Akademického senátu UK David Hurný.

“Nelze však zapomínat ani na doktorandy, na které dopadá neutěšená situace v akademické sféře nejvíce, jelikož jsou těmi nejníže postavenými na pomyslném akademickém žebříčku. Prezenční doktorandi dostávají za svou vysoce kvalifikovanou práci finanční ohodnocení, které je nejen nižší než minimální mzda v ČR, ale které je dokonce nižší než stanovená hranice příjmové chudoby. Je ostudné, a hlavně nemožné požadovat po doktorandech kvalitní vědecký a pedagogický výkon za peníze nižší, než je minimální mzda. Zvýšení výdajů na vysokoškolské pedagogy a doktorandy je efektivní investici do lidského kapitálu, díky níž se zvýší šance České republiky na to se stát vyspělou znalostní ekonomikou a sebevědomou vzdělanou společností, což se odrazí na životní úrovni všech jejích obyvatel. Přestože důraz na vybudování znalostí ekonomiky uvádějí všechny politické strany jako jednu ze svých priorit, reálné naplňování politik tomu neodpovídá. ” dodává Lukáš Dvořáček, místopředseda České asociace doktorandů a doktorandek.

Akce proběhne v pondělí 25. září od 7:00 před Strakovou akademií, sídlem Úřadu vlády ČR. Vyzýváme všechny, komu nejsou podmínky českého vysokého školství lhostejné, aby se připojili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …