Aleš Hodina: Norsko bere rodičům děti. Česko také

07.12.2014 10:01

V posledních týdnech se v mnoha médiích píše o případu dětí Michalákových. Tyto české děti žijící v Norsku tam byly odebrány svým rodičům na základě pouhého podezření z jejich zneužívání. To se však nikdy neprokázalo. Mezitím však úřady přiměly manžele Michalákovy se rozvést a děti umístily každé zvlášť (!) do pěstounských rodin. Matka se s nimi může vídat jen jednou za čas. Otec byl v Norsku zbaven rodičovských práv a matce to nyní hrozí. Děti by pak zůstaly v Norsku v trvalé adopci.

Aleš Hodina: Norsko bere rodičům děti. Česko také
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Neblahou roli v celém případu hraje norský „úřad na ochranu dětí“ Barnevernet. Tento vskutku fašistický úřad povýšil státní dozor nad dětmi nad práva rodičů a dětí být spolu. Častými oběťmi Barnevernetu jsou děti z přistěhovaleckých rodin, jejichž rodiče se neumějí dostatečně bránit.

Případ této jedné české rodiny už přitáhl pozornost řady těch, kterým záleží na ochraně rodinných vazeb. Začali se však na něm zviditelňovat i ti, kdo u nás vztahy mezi rodiči a dětmi pomáhají ničit. Možná bychom si tedy mohli také zamést před vlastním prahem... Rodičů, kteří byli českými úřady připraveni o své děti - a děti o rodiče - jsou totiž desetitisíce, možná statisíce.

Masové ničení rodinných vazeb

V naprosté většině těchto případů nebylo ani žádné podezření ze zneužívání. Za odcizením dětí stál „pouhý“ rozvod nebo rozchod rodičů. Česká juvenilní justice - na rozdíl třeba právě od skandinávských zemí - si zvykla preferovat porozvodovou péči jen jednoho z rodičů. Druhého odstaví a umožní mu jen občasné návštěvy. Ten je pak v podstatě ve stejné pozici vůči svým dětem, jako je nyní paní Michaláková.

Pokud rodiče a děti nejsou dostatečně spolu, odcizují se. Přidá-li se k tomu ještě nějaká forma manipulace dětí (ať už pěstouny, nebo druhým rodičem), vzniká u nich syndrom zavrženého rodiče (SZR). Dítě rodiče odmítá, ten jej ztrácí. Ve výsledku tak u nás dochází ke stejné destrukci vazeb mezi rodiči a dětmi, jaká hrozí v kauze dětí Michalákových.

Podle odborných odhadů v České republice SZR ročně postihuje kolem 7000 dětí. Ty se pak někdy se svými rodiči setkávají až po letech, většinou však ani to ne. Jejich smutné příběhy občas vídáme v Poště pro tebe... Je to přímý důsledek toho, když stát odnímá jednomu z rodičů možnost pečovat o své dítě.

Je samozřejmě správné snažit se dostat děti zpět k rodičům i v Norsku. Proč nás ale tento jeden případ trápí víc než desetitisíce případů ničení rodinných vazeb u nás? Kde jsou davy lidí píšící články na jejich podporu, organizující petice, demonstrace a celonárodní sbírky?

Proč tedy vidíš třísku v oku svého bratra, ale trámu ve svém oku si nevšímáš?

Václav Kříž na rozdíl od Evy Michalákové se svým synem nemohl být nikdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…