Aleš Rozehnal: Řeči o studené válce jsou pouze znakem krátké historické paměti

30.04.2018 11:56

Mnoho světových politiků mluví o tom, že současné vztahy mezi Západem a Ruskem jsou novou studenou válkou. Tyto řeči však znamenají pouze to, že tito lidé mají velmi krátkou historickou paměť.

Aleš Rozehnal: Řeči o studené válce jsou pouze znakem krátké historické paměti
Foto: pixabay.com
Popisek: Válka - ilustrační foto

Je pravdou, že vztahy nejsou dobré, ale analogie se studenou válkou je analogií falešnou, protože současné napětí je pouze velmi nezřetelným stínem studené války.

Válka dvou ideologií

Studená válka byla bipolárním konfliktem mezi USA a Sovětským svazem, což byly dva nejsilnější státy světa.

Tyto dvě supervelmoci byly přibližně stejně silné, i když Spojené státy byly v lepší pozici, protože ekonomicky byly přibližně dvakrát silnější než Sovětský svaz a měly na své straně silné státy jako Spolkovou republiku Německo, Velkou Británii nebo Japonsko.

Sovětský svaz podporovaly pouze slabé státy soustředěné do Varšavské smlouvy a Kuba a kolabující státy jako Angola, Nikaragua nebo Jižní Jemen.

USA měly převahu v námořnictvu a letectvu, měly lepší technologii a armádní výcvik, ale Sovětský svaz měl jaderné zbraně a velkou a dobře vyzbrojenou armádu, která se nacházela na hranicích Západu a nebyla daleko ani od Perského zálivu.

Spojené státy tedy nad Sovětským svazem nevítězily natolik, aby mohly se SSSR přestat soupeřit.

Studená válka byla také válkou mezi dvěma univerzálními politickými ideologiemi, a to liberální demokracií a komunismem, které vylučovaly jedna druhou a vylučovaly i pokojnou koexistenci, právě kvůli svému univerzalismu.

Studená válka se s výjimkou Austrálie odehrávala na všech kontinentech světa. Přinesla několik závažných atomových krizí, závody ve zbrojení a stínové války, které si vyžádaly miliony mrtvých.

Vztahy mezi Západem a Ruskem jsou však v dnešní době zcela jiné.

Ruské karty na betla

V první řadě už neexistuje bipolarita. I když jsou USA stále nejsilnější zemí světa, svět začíná být spíše multipolární.

V době studené války panovala přibližná rovnováha sil. V současnosti jsou Spojené státy zhruba desetkrát ekonomicky silnější než Rusko, mají technologicky vyspělou, sofistikovanou a inovativní ekonomiku; Rusko stojí na vývozu surovin, jejichž hodnota klesá tak, jak se lidstvo odklání od spotřeby fosilních paliv.

Američané jsou mladí a vzdělaní, zatímco ruská populace stárne a potýká se se závažnými problémy. Nebude dlouho trvat a síla Ruska bude menší než síla Indie.

Rusko může sehrát určitou úlohu v ozbrojených konfliktech ve velmi slabých zemích jako je Ukrajina nebo Sýrie. V současné době by ale nebylo schopno podniknout takovou akci, jako byla válka Spojených států amerických a jeho spojenců proti Iráku.

Neexistuje ani žádná závažná ideologická rivalita. Vliv ruské omezené demokracie s autoritativními rysy mimo Rusko prakticky není.

Konflikty mezi Západem a Ruskem se v současnosti odehrávají blízko ruských hranic a v malé části Středního východu. Rusko v těchto konfliktech není tahounem, ale spíše se pouze snaží vyvážit vliv Západu.

Rusko bude brát vždy Západ jako hrozbu. Nicméně zatímco v době studené války sahalo území kontrolované Sovětským svazem až do srdce střední Evropy, v současné době je hranice mezi Západem a Ruskem posunuta hodně v neprospěch Ruska.

V jedné věci však Rusko nad Západem vyniká. Umí se tvářit, že drží esa, i když má karty maximálně na betla.

(autor je advokát a přednáší na Právnické fakultě UK a dalších vysokých školách)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…