Alexander Tolčinský: Evropo, nech si moudra pro sebe! varuje turecký prezident

17.12.2014 13:57

„Nechte si svá moudra pro sebe a starejte se o své věci:“ Zhruba takto se vyjádřil v reakci na kritická slova ze strany Evropské unie současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Proč jej Brusel kritizuje? Za nedělní zásah proti stoupencům jeho někdejšího spojence, ale později odpůrce, umírněného islámského duchovního Fethullaha Gülena.

Alexander Tolčinský: Evropo, nech si moudra pro sebe! varuje turecký prezident
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Ten nyní žije ve Spojených státech. Turecká policie při nedělní akci zatkla 24 lidí, především z těch médií, která jsou Gülenovi nakloněna. Prezident označil akci za likvidaci pokusu o státní převrat a jeho svržení. Ve vězení skončili dokonce i dva bývalí vysoce postavení policejní velitelé. Akce probíhala v celkem 13ti tureckých městech.

Erdogan během svého emotivního vystoupení vysílaného několika televizními stanicemi obvinil Gülena, že se prostřednictvím svých spojenců snaží vytvářet paralelní instituce, které mají rozložit současný systém v Turecku. 

Přitom ještě před rokem bylo možné považovat Gülena za Erdoganova spojence. V prvních letech u moci využíval nynější prezident Gülena a jeho vlivu v policejních kruzích, aby omezil vliv armády, které se od roku 1960 podařilo čtyřikrát svrhnout vládu.

Do otevřeného konfliktu se dostali loni, když policie začala vyšetřovat rozsáhlou korupci, do které byli zapleteni nejbližší spolupracovníci Erdogana, tehdy ještě premiéra. Nedělní zásah proti v Turecku nejprodávanějším deníku Zaman a zatčení jeho šéfredaktora spolu s ředitelem jedné z televizí blízkých Gülenovi je další eskalací konfliktu. Většina zatčených jsou novináři, nicméně úřady odmítají, že by šlo o pokus omezit svobodu slova. 

Evropská unie reagovala už v neděli na zátah vyjádřením komisaře pro sousedské vztahy Johannese Hahna, který prohlásil, že podobné akce nepřispějí ke sbližování Turecka s Evropskou unií, na což turecký prezident emotivně reagoval ve smyslu, že se Evropská unie nemá co vměšovat do záležitostí vnitřní bezpečnosti Turecka.

Šéfku evropské diplomacie Federicu Mogheriniovou ostrá reakce Erdogana zaskočila. Během její návštěvy Turecka před necelými dvěma týdny údajně vedla s prezidentem mimořádně konstruktivní jednání, která měla znamenat restart vztahů mezi novou Evropskou komisí a vládou v Ankaře, která nastoupila k moci poté, co byl Erdogan zvolen prezidentem. Turečtí představitelé se dušovali, že nechtějí do Evropské unie jen kvůli ekonomickým výhodám, ale i kvůli demokratickým hodnotám a právnímu pořádku, které v ní fungují.

Jak připomínají agentury, když se Erdoganova AKP v roce 2002 dostala k moci po těžké hospodářské krizi, zavedla v prvních letech své vlády řadu demokratických reforem. NATO uvádělo Turecko jako příklad muslimského státu s fungující demokracií, nicméně v poslední době se Erdogan stal terčem kritiky kvůli sklonu k autoritářství a potlačování opozice. Nedělní zásah a vlna politicky motivovaného zatýkání jistě k pozitivnímu obratu v tomto smyslu nepřispěje.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty