Alexandr Mitrofanov: Sobotkův schizofrenní tanec

03.07.2014 20:57

Na včerejší recepci k výročí Dne nezávislosti USA prohlásil premiér Bohuslav Sobotka, že pro budoucnost České republiky jsou klíčové vztahy Evropy s Amerikou. Že v Baracku Obamovi má „partnera, který rozvážně nakládá s vojenskou silou a který si je dobře vědom mezí silových řešení mezinárodních problémů. Partnera, který však současně dobře ví, kdy je třeba rozhodně vystoupit a podpořit své spojence“.

Alexandr Mitrofanov: Sobotkův schizofrenní tanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Vedle mě stál vysoce postavený člen vlády. Ukázal na Sobotku: „Nevycházíte z údivu, co?“ Řekl jsem mu, že politika předpokládá jistou dávku schizofrenie. Přikývl: „Obzvláště v některých stranách.“

Narážka byla jasná. Začátkem června zveřejnil Sobotka jako předseda ČSSD článek v Právu. Vzdal v něm hold voličům sociální demokracie, kteří prostřednictvím SMS, e-mailů či dopisů zasílají do Lidového domu podpůrné a pozitivní reakce ohledně postojů strany k Rusku a Ukrajině. „I to něco vypovídá o odtrženosti virtuální reality, která je často v souvislosti s krizí na Ukrajině vytvářena, od toho, jak situaci ve skutečnosti vnímají čeští občané,“ uvedl Sobotka.

Virtuální realitou měla být „protiruská hysterie, šířící se v některých patrech naší společnosti“. Premiér dodal, že budoucnost vztahů s Ruskem dlouhodobě nevyřeší posilování vojenské přítomnosti NATO na východních hranicích EU. A že ČSSD nevolá po zvýšení přítomnosti jednotek NATO či USA v Evropě.

Kdyby existovala kolektivní čelist amerických spojenců Česka, mohlo by se o ní oprávněně prohlásit, že v tu chvíli spadla. Američanům nedocházelo, co přimělo jinak loajálního premiéra k výrazům čpícím zašlými časy.

Vždyť stejný Sobotka v témže deníku napsal koncem srpna 2008, že Gruzie má právo na samostatné rozhodování o své budoucnosti a že nelze vyloučit ani její zakotvení ve struktuře NATO. A pokračoval: „Pokud Gruzii ono právo na samostatnou zahraničně politickou orientaci s ohledem na zájmy Ruska upřeme, uznáváme tím současně právo Ruska organizovat geograficky blízké státy do vlastní sféry vlivu a poslušnosti. Bez ohledu na mínění a volbu občanů těchto zemí.“

Srovnejme to s novou Sobotkovou pozicí: „Národnostní složení a hospodářská situace (Ukrajiny) ... objektivně vylučují, aby se země skutečně stabilizovala bez navázání dialogu mezi novou ukrajinskou vládou a Ruskem.“ Není divu, že se Američané chtěli dozvědět, zda český premiér vnímá situaci stejně jako oni.

Tedy že se spojenci mohou hádat a veřejně kritizovat. Ale že nesmí být ohrožen základ, že společně stojí proti nepříteli, nikoli partnerovi, který se k proměně z partnera v nepřítele Západem vyznávaných hodnot rozhodl sám.

Zjistili jen to, co my doma už víme. Že Sobotka musí pracovat, jak říkával bývalý klasik, s lidským materiálem, který má k dispozici. A který se urazí, když zazní jakákoli kritika na Kreml, přitom bytostně nesnáší Američany. Nemám o stanoviska těchto lidí nouzi, dlouhodobě mě zásobují.

A tak tančí český premiér mezi ruskými vejci a americkým steakem.

Autor je komentátorem deníku Právo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.