Alexandr Mitrofanov: Srážka hodnot jako klackem po hlavě. Cizí, prohnilé a nepřijatelné

25.04.2015 18:28

Před týdnem jsem se tady podělil o dojmy ze prvního sezení iniciativy Evropské hodnoty. Mezitím sleduji, co chystá, a nacházím přípravu na různé besedy. Představuji si lidi, kteří na tyto besedy přijdou, a mají být podle záměrů iniciativy v mladším věku, a říkám si, jestli se náhodou nebudou nudit.

Alexandr Mitrofanov: Srážka hodnot jako klackem po hlavě. Cizí, prohnilé a nepřijatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

Tak si to promítněte. Na pódiu se před vámi objeví několik převážně mužů převážně se šedinami a začnou šířit evropské hodnoty. Může to sice být úctyhodné, ale jak to souvisí s konkrétním běžným životem v České republice? 

Mladí zde chodí do školy, starší mají zpravidla rodinu a také zaměstnání (nebo ho nemají), důchodci jsou v další etapě života. Každý je jistě s něčím spokojený, a jsou tu i věci, které ho štvou. Co s tím však mají společného nějaké abstraktní evropské hodnoty?

Pro poznání je dobré srovnávat. I kdyby to dopadlo jako rána klackem po hlavě. Zkusmo vytvořím model běžného života ve společnosti, kde evropské hodnoty nejen neplatí, ale jsou naopak prohlášeny za cizí, prohnilé a nepřijatelné. A není to Islámský stát.

V této společnosti nesmíte být otevřený homosexuál. Skrytý ano, to pak můžete dotáhnout i na místo v těsné blízkosti prezidenta, ale nesmíte o tom mluvit, natož svou orientaci veřejně zdůrazňovat. 

Nejen proto, že riskujete soudní postih, ale kvůli aktivistům, kteří vás přepadnou na ulici, vtrhnou na vaše akce, nebo vám budou psát dopisy s výhrůžkami zabitím.

Musíte být jako ostatní, tedy heterosexuální. Ale to je málo. Musíte být vlastenec, což znamená, že zcela souhlasíte se vším, co dělá vládnoucí moc. Vládnoucí moc, to je prezident. 

Všechno, co vám nařídí přemnožení úředníci, nebo mafiáni, nebo jejich hybrid, který vládne, svou autoritou tiše zaštiťuje. 

Například, že jako lékaři půjdete povinně uklízet cesty, i když víte, že s lékařskou péčí (pokud není draze placená) je to v zemi na draka.

Když chodíte po ulicích, dávejte pozor. Může vás srazit kolona pravoslavných motorkářů s ikonami na nádržích, kteří ve svatém nadšení kašlou na pravidla silničního provozu.

Nebo vás seřeže bičíkem kozácká patrola, když se jí nebude líbit, jak vypadáte. A když tyto nástrahy bez újmy přejdete, vyřítí se na vás ženská hlídka ve výrazném oblečení, která je tady přes chování psů a lidí. Kdo ví, co z toho je větší noční můra.

Kdybyste náhodou byl novinář, který nevydrží řádění mafie ve svém rodném městě a začne o tom psát, připravte se na fyzické útoky na vás a členy vaší rodiny. 

Propíchnuté pneumatiky, nápisy pod vašimi okny, dveře od fekálií a poškozené zámky, to všechno je v ceně. I fakt, že soud to odmítne projednat jako bezvýznamné. 

Buďte rád, že vůbec žijete. Byť jako ocejchovaný vlastizrádce, na kterého je poštváván pracující lid a vlastenečtí penzisté.

Mohl bych pokračovat. Jen se obávám, že naši mladí to vezmou jako blbý výmysl. Přitom lze všechno doložit. Jsou to reálie ruského života. Tamní prezident je přesvědčen, že jejich hodnoty se mají šířit do světa.

Autor je komentátorem deníku Právo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…