Antonín Moulis: Rozhodnuto. Britové opouštějí Evropskou unii

24.06.2016 16:20

Občané Velké Británie rozhodli v referendu celkem jednoznačně. Už nechtějí být součástí projektu zvaném Evropská unie. Tak zvaný BREXIT dostal zelenou.

Antonín Moulis: Rozhodnuto. Britové opouštějí Evropskou unii
Foto: archiv AM
Popisek: Antonín Moulis

Téměř sedmnáct milionů lidí se v lidovém hlasování vyslovilo pro odchod z EU. To je poměrně jednoznačný výsledek, který překvapil nejen Evropu. Velká Británie jako kolébka demokracie a kapitalismu vystavila stopku byrokratickému pojetí evropské integrace a rozhodla se nastoupit vlastní cestu. Jistě, je otázka, kam ta cesta povede, tady ani Britové nemají jasno. Nicméně rozhodli se, tak jak se rozhodli. Brexit je vítězstvím euroskepticismu. Bruselským byrokratům byl britským referendem vyslán jasný signál. EU se musí změnit, pokud dál chce plnit funkci, která jí má být vlastní. To znamená, být demokratickou sjednocující, ne rozdělující. Bývalý prezident Václav Klaus označil posvěcení Brexitu za vítězství demokracie. Vyvstává teď otázka, jak se bude v následujících týdnech a měsících chovat zbývající unijní sedmadvacítka. Z Francie a Nizozemska už zaznívají hlasy, aby se podobné hlasování uskutečnilo i v jejich zemích.

Evropská unie potřebuje reformu jako sůl. Ze skončeného Brexitu nemají radost především všichni ti, kdo chtějí řídit z Bruselu direktivním způsobem životy občanů v členských státech unie. Brexit je vítězstvím všech demokratických sil v Evropě. Britský premiér dnes podle očekávání oznámil svojí rezignaci. Je to očekávaný krok. David Cameron byl pro setrvání Britů v EU. Ve svém projevu deklaroval svoji připravenost i nadále pomáhat britskému lidu, seč mu budou síly stačit. Čtyřicet tři let byla Velká Británie členem unie. Patřila k pilířům unijního projektu. Ekonomika ostrovního státu patřila vždy k základném unijním stavebním kamenům. Výsledky Brexitu jsou jasným signálem i pro ostatní členy unie, kteří už nechtějí být součástí direktivního rozhodování z lavic Evropského parlamentu. Unijní státy musejí mít možnost si o svých národních zájmech rozhodovat sami. V opačném případě je čas na odchod! Osobně jsem pro vystoupení, přinejmenším však požaduji rovněž referendum o setrvání. Nereflektuji na prohlášení našich politických elit, že musíme být součástí tohoto byrokratického projektu zvaného EU. Výsledky včerejšího britského hlasování umlčely všechny naše euro zastánce, kteří jsou pro unii ve stávající podobě, kdy trpně přijímáme direktivní a byrokratické nařizování, co máme nebo nemáme v naší zemi dělat. Jak říká Klaus, opravdu je dnes čas slavit. Brexit je dobrá zpráva pro všechny demokraty v Evropě. Sám jsem zvědav, jak se k včerejšímu hlasování postaví německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande. Navíc v příštím týdnu se sejde Rada Evropy. Bude zajímavé sledovat, jak se k výsledkům Brexitu postaví. Ale také, jaké stanovisko zaujme k nutnosti reformovat stávající podobu evropského společenství.

Výsledek hlasování v Británii je bez diskuze převratným krokem v dosavadní historii EU. Ukázal Evropě, že unijní projekt ve stávající podobě je neudržitelný. Bez reformy v unii se nepohneme dál. Občané unijních států nesouhlasí se současným byrokratickým způsobem vládnutí z Bruselu, byť nemají možnost, na rozdíl od Britů, projevit svojí vůli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.