Antonín Rašek: Raději rum než nic

24.12.2016 10:24

O tom, že máme ve světě miliardové dlužníky, se teď už moc nemluví. Také notně splaskly. Nejvíc nám asi dluží Kuba. Ta chce málem sedmimiliardový dluh (6,94 miliardy) České republice splácet hodně neobvyklým způsobem, svým vynikajícím rumem, kterého má ve srovnání s penězi dost.

Antonín Rašek: Raději rum než nic
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Podle českého zpravodaje Roba Camerona na serveru BBC bychom si tak vytvořili zásobu na sto let. Dokonce spočítal, že stojí-li u nás láhev tři stovky, bylo by to 23,3 miliónu lahví. To ale kalkuluje vysoce zdaněnou maloobchodní cenou. Spíš by jich bylo kolem padesáti miliónů.

Zradili bychom svou švejkovskou tradici, kdybychom ten obchod nevzali. Raději rum než nic. A vláda by to mohla oznámit na Silvestra se závazkem. že po dobu deseti let dá na konci roku každému občanovi láhev. Abychom zapomněli na křivdy. Jenže podle další zprávy nám chce Kuba dodat jen dvě stě tisíc lahví. Škoda...

Podle ministerstva financí nám dluží ještě i jinde. KLDR (203,356 miliónu) by mohla splácet dluh pobytem na téměř turismem nedotknutých mořských plážích a u vodopádů v Diamantových horách, aby zároveň naši občané poznali, co to je kasárenský komunismus. Irák (1,355 miliardy), Írán (1,427 miliardy), Rusko (Krivoj Rog 258,167 miliónu) a Bělorusko (44,445 miliónu) by mohly splácet naftou. Bývalé Jugoslávii (4,135 miliardy) a Súdánu (3,395 miliardy) už raději džentlmensky dluh odpusťme. A proč nám dluží Čína (268,560 miliónu) mi nedošlo. Ale pár pand by se za to hodilo.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…