Antonín Rašek: Vivat academia! Vivant professores!

13.05.2015 12:36

V roce 1990 jsem do časopisu A-revue napsal, co nás v polistopadovém dění čeká dobrého i zlého. Z té horší stránky, že budeme mít strach ze ztráty zaměstnání, vyjít v noci na ulici a před vlastní minulostí. Jsem nerad, že jsem byl prorokem jevů, které se staly realitou. Nikdy bych ale nečekal, že osobní historie budou i po čtvrtstoletí ve hře.

Antonín Rašek: Vivat academia! Vivant professores!
Foto: ČT
Popisek: Jan Eichler

Když jsme totiž připravovali ještě za minulého režimu studii o generacích dvacátého století, uvědomili jsme si, že všem probíhající události pustily žilou.

Za první světové války statisíce Čechů bylo zabito nebo zmrzačeno na jejích frontách. Po válce bylo tisíce lidí vyhozeno z úřadů pro rakušanství. V době hospodářské krize statisíce ztrácelo kvalifikaci. V osmatřicátém probíhala ostudná kampaň proti demokratům a Židům. Za druhé světové války přišlo o život tři sta tisíc občanů.

Jako kdyby to nestačilo, po válce bylo mnoho nevinných lidí obviněno z kolaborace s Němci. Po osmačtyřicátém došlo k rozsáhlým politickým čistkám, které pokračovaly i v roce 1956 po maďarských událostech. V šedesátých letech jako kdyby už konečně začal trochu klid, ale přišel 21. srpen 1968, po nichž statisíce lidí přišlo o práci.

Když jsme se po listopadových událostech 1989 vrátili s Jaroslavem Jandou, Miroslavem Purkrábkem a Petrem Paduchou do armády, řekli jsme si, že se tenhle řetězec nespravedlností pokusíme přetnout.

Podařilo se to jen zčásti. Postavili jsme se proti návrhu velení armády provést politické prověrky a prosadili odborné atestace, aby armáda neztratila kvalifikované lidi. Ale sami jsme museli s Lubošem Dobrovským odejít a do čela rezortu obrany přišel Antonín Baudyš, který prověrky obnovil. Měli je vést samotní vojáci. Prošlo jimi 99 procent prověřovaných.

Proč to takhle rozsáhle líčím? Byl jsem jako tehdejší ředitel Institutu pro strategická studia přítomen prověrce Jana Eichlera. Bez problému by býval prošel. Ale k překvapení komise řekl, že už má tohoto divadla po krk a raději z armády odejde. Byl z několika tisíců těch, kdo už takové chvíle nechtěli prožívat, věřili si, že se v civilním životě prosadí. Všichni jsme věděli, že odcházejí ti lepší, a proto jsme jako rehabilitovaní odešli dobrovolně také.

Jan Eichler se rozhodl dobře, že odešel. Za více než dvacet let udělal velký kus práce. I když jsme občas spolu byli v odborných sporech, mohu to dosvědčit, většinu jeho publikací i odborných studií jsem v odborných časopisech recenzoval. V mých očích Jan Eichler profesorem je.

(Autor je sociolog)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…