Arturo Sandoval – virtuos a showman až do konečků prstů

23.06.2016 18:20

Jazzová ikona, trumpetista Arturo Sandoval, se po pěti letech vrací na Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Tentokrát vystoupí dokonce dvakrát, kromě jazzového repertoáru se představí i v klasickém koncertním programu.

Arturo Sandoval – virtuos a showman až do konečků prstů
Foto: Archiv pořadatele festivalu.
Popisek: Arturo Sandoval.

Arturo Sandoval se narodil roku 1949 na Kubě v Artemise, malém městě nedaleko Havany. Ve dvanácti letech začal studovat hru na klasickou trubku, brzy ho ale okouzlil jazz. Jeho život ovlivnilo zejména setkání s jazzmanem Dizzym Gillespiem, které mu podle jeho slov změnilo život. Sám Gillespie, jenž jako první muzikant vnesl prvky latiny do amerického jazzu, o Sandovalovi řekl: „Je jedním z nejlepších trumpetistů. Má robustní styl, ale stejně tak dovede hrát i neuvěřitelně jemně.“

A jaké bylo první Sandovalovo setkání s jazzovou hudbou? „Někdo mi pustil nahrávku Dizzyho Gillespieho a Charlieho Parkera a já jsem pochopil, že tohle je ono! Byla to nádhera, ještě teď mi ta hudba zní v uších. Změnilo to můj vztah k hudbě, naučil jsem se ji poslouchat úplně jinak. Do jazzu jsem se zbláznil a snažil jsem se do něj proniknout co nejvíc. Později jsem se dostal také k albu Clifforda Browna Study in Brown, bylo to něco úžasného! Po letech jsem mu složil poklonu deskou I Remember Clifford.“ Dizzymu Gillespiemu pak věnoval album Dear Diz (Every Day I Think Of You), oceněné Grammy.  

Sandoval se vypracoval v jednoho ze světově nejuznávanějších hráčů na jazzovou trubku a křídlovku. Vedle toho se však řadí mezi uznávané interprety klasické hudby, je i klavíristou a skladatelem a vede mistrovské kurzy, působil také jako profesor na Floridské univerzitě. Pravidelně vystupuje s předními symfonickými orchestry po celém světě. V jeho diskografii nalezneme například Williamsův Koncert pro trubku, který nahrál s Londýnským symfonickým orchestrem. Jeho působení v oblasti klasické hudby mu vyneslo respekt a obdiv předních dirigentů, skladatelů a symfonických orchestrů doma i v zahraničí.

Temperamentně, avšak s lehkostí a grácií, se pohybuje minimálně ve čtyřech hudebních žánrech: dokáže dokonale zahrát afro-kubánskou melodii, bebop, koncert klasické hudby či nádhernou baladu. Ročně odehraje na 370 koncertů, byl oceněn mimo jiné deseti cenami Grammy a cenou Emmy. Letos v květnu převzal čestný doktorát na University of Notre Dame v Indianě, v roce 2013 obdržel z rukou prezidenta Baracka Obamy Prezidentskou medaili svobody. Sandoval podle vlastních slov za mnohé vděčí Spojeným státům. Teprve emigrace mu totiž dodala energii a sílu k dosažení všech snů. V roce 2000 o něm byl natočen životopisný film Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala s Andym Garcíou v hlavní roli, k němuž Sandoval zkomponoval hudbu.

Jeho umění netkví jen v technické virtuozitě a bravurních vysokých tónech. Kdo jej viděl hrát na trubku či na klavír, lyricky improvizovat balady nebo měl příležitost poslechnout si, jak hraje jazz, latin jazz, klasiku nebo své vlastní skladby, ví, že Arturo Sandoval je jedním z nejbrilantnějších a právem nejuznávanějších muzikantů dnešní doby. Vysoce uznáván je i kritiky, kteří jeho umění hodnotí slovy: „Arturo Sandoval je virtuosem, který se objevuje jednou za generaci... showman až do konečků prstů... nejvíce muzikální trumpetista současnosti... trubku ovládá brilantně, využívá všech jejích možností... hraje tóny, které většina trumpetistů sotva zná... jeho trubka je jako roh hojnosti, jeho hudba nezná hranice... Představte si mladého impulzivního Gillespieho, bouřlivého Fatse Navarra a jemnou a lehkou hru Clifforda Browna – pak budete mít představu o tom, co dokáže Arturo Sandoval“.

Skladatel John Williams o něm řekl: „Arturo Sandoval je jedním z největších talentů současné hudební scény. Navíc z něj ale tryská skutečná radost z hudby, kterou dělá... Ať nám ještě dlouho vládne!“

V Českém Krumlově vystoupí tento fenomenální trumpetista nejprve 4. srpna v Zámecké jízdárně s Jihočeskou filharmonií a provede mimo jiné evropskou premiéru svého Koncertu pro trubku a orchestr č. 2. Druhý večer, 5. srpna, jsou pak na programu jazzové standardy, Arturo Sandoval vzdá hold i Dizzymu Gillespiemu. Doprovodí ho CBC Big Band pod vedením Miroslava Surky, koncert se koná v Pivovarské zahradě. „Velice se na oba koncerty v Českém Krumlově těším! Je to nádherné město se skvělým publikem. Tehdy před pěti lety byl pro mě koncert nezapomenutelným zážitkem a jsem rád, že se do Českého Krumlova vracím!

Autorka: Mirka Štípková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…