Asociace exportétů: I začátek roku 2014 se exportérům vydařil

10.03.2014 13:49

Český statistický úřad změnil od uveřejnění letošních prvních čísel ze zahraničního obchodu podobu zveřejňování. Nově zdůrazňuje údaje v národním pojetí, které lépe vypovídají o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky.

Asociace exportétů: I začátek roku 2014 se exportérům vydařil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v lednu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí přebytkem 15,5 mld. Kč, což představovalo meziroční zlepšení o 12,9 mld. Kč. Vývoz se v národním pojetí v lednu meziročně zvýšil o 17,8 % (na 253,7 mld. Kč) a dovoz o 12,0 % (na 238,2 mld. Kč).

I v přeshraničním pojetí vykazoval český export velmi dobrá čísla: Podle předběžných údajů se meziročně v lednu zvýšil vývoz o 17,1 % a dovoz o 13,5 %. Vlivem oslabení koruny vůči euru i dolaru vývoz a dovoz přepočtený na eura meziročně stoupl o 8,9 % a 5,5 %, při vyjádření v dolarech byl vývoz a dovoz meziročně vyšší o 11,6 % a 8,1 %.

Českým exportérům se tak i na začátku roku 2014 dařilo. Na velmi dobrém výkonu se podepsala jak intervence ČNB z konce minulého roku, tak zvýšená poptávka na klíčových trzích. Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 56,4 mld. Kč a byla tak meziročně o 13,9 mld. Kč vyšší. Například na německý trh vyvezli čeští exportéři v meziročním srovnání zboží v objemu o více než 20 % vyšším (v přeshraničním pojetí v lednu 2014 celkem za více než 95 mld. Kč). Opět byly tahounem vývozu především stroje a dopravní prostředky.

I s ohledem na výsledky Indexu Asociace exportérů očekáváme, že českému exportu se bude v jarních měsících dařit a bude vykazovat výraznější růstové hodnoty.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.