Břetislav Olšer: Připoutejte se, prosím, přistáváme na letišti Václava Havla

22.03.2012 7:29

Tak nám vláda mezi soudními spory uvnitř své počestné trojkoalice rozhodla, že se letiště v Ruzyni bude jmenovat po Václavu Havlovi. Tedy s definitivní platností ne jihoafrický pivovar či lihovar, ale přistávací plocha. Nechci být válečný štváč, ale je dosti urážlivé, když se říká: Jména hloupých na všech…

Břetislav Olšer: Připoutejte se, prosím, přistáváme na letišti Václava Havla
Foto: letistevaclavahavla.cz
Popisek: Letiště Václava Havla (fotomontáž)

Už to slyším, jak se neznalí zahraniční pasažéři ptají: Kdo to byl Václav Havel? Osmdesát tisíc Čechů na Feničově petici, hrst z více než deseti milionů obyvatel, jen pokrčí rameny a zmůžou se pouze na klišé, že to byl vězeň svědomí, co kouřil osmdesát Marlbor denně, na což ale nezemřel, poněvadž oficiální teze, jež bude jistě uvedena v patřičných materiálech o letišti, tvrdí, že za to může několikaleté věznění.

Je 80 tisíc většina Čechů, nebo alespoň větší část? I slabí v matice vědí, že to není zatraceně ani polovina, natož třetina. Ani pětina. Prostě demokracie. Či snad diktatura, když tato minimenšina mluví o jasném mandátu? Kolik je to alespoň procent…? Hodně málo, to je i míň, než celkem 72 milionů komunistů v Číně, která má miliardu a tři sta šedesát milionů obyvatel.

Dostal prý ve vězení zápal plic. Plícní lékaři, co budou chtít mít svoji práci i nadále, jen tiše řeknou, že kouření zdraví neškodí. Na nemoci z kouření vydá stát asi šest miliard, zatímco od tabákových firem dostane za rok Česko zhruba desetkrát víc. Tak co…?

Pak budou lidé vzpomínat dál na množství jeho těžkých prominentních operací zaviněných vězněním a hlavou se jim mihne Cibulkova věta: Vašku, ty jsi prase. Proč prase? K tomu povolaní vysvětlovači pak jen tiše uvedou, že Cibulka je mentálně narušení šéf Pravého bloku, který neodpovídá za své činy. Horší už to bude s vysvětlováním, jak to bylo s kolaborací jeho strýce Miloše s nacisty, co rodu Havlů obsadili Barrandov a Lucernu používali ke svým shromážděním s hajlováním.

Vyskytnou se i tací, co vysloví další frázi o tom, jak Vašek bojoval s komunisty, až je porazil. Ovšem tady mírně narazí, jelikož tím připomenou Mariána Čalfu, komunistického předsedu sametové vlády, který vyhrožoval komunistickému parlamentu, že pokud pro Havla nezvednou ruku, práskne na ně jejich spolupráci s StB.  Les rukou rozhodl též o tom, že v rámci prezidentské amnestie opustilo na krátko věznice tisíc, dva tisíce…?

Rovných 23 260 osob (více než dvě třetiny všech vězňů), 16 tisícům se trest zkrátil. Zkrátka dost hodně, devět procent kriminálníků, co pokračovali i na svobodě s loupežnictvím, vražděním a znásilňováním, aby se svému spoluvězni odvděčili… Také udělil rekordní počet milostí, přes dva tisíce, tedy zhruba desetkrát víc než jeho nástupce Václav Klaus, včetně paní Chadimové, jíž bylo prokázáno falšování restitučních listin za spousty milionů…

Vzácní pasažéři z uměleckého světa, znající Fero Feniče, co je stejná krevní skupina jako byl Havlův strýc Miloš, připomenou Havlovu dramatickou práci s divadlem a psaním. Slovo dramatickou jsem napsal schválně, jelikož tvorba jeho absurdních dramat, včetně filmu Odcházení, byla vskutku dramatická. Hlavní potíž totiž byla v tom, že jeho textům, císařovým novým šatům, nikdo nerozuměl, i když moc chtěl. Nejen diváci, ale i bezradní režiséři a herci.

Škarohlídové si neodpustí poznámku, jak Havel slíbil, že vyslechl vůli lidu být prezidentem, ovšem pouze na jedno volební období. Vydržel tři. Pašák. Asi se mu zalíbilo vracet se ze zahraničních cest zraněný. Tu uklouzl ve vaně, jindy zakopl na schodech. Zlé jazyky dodají, že hodně pil. Ne ale mléko. Ale znáte to, lidé jsou veskrze zlí, zvláště když pravda a láska tvrdě prohrála se lží a nenávistí…

Inu, připoutejte se, budeme přistávat na letišti Václava Havla, vězně svědomí a přítele komunistů…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…