Břetislav Olšer: Tragikomedie v přímém přenosu aneb to jsou členové vládní koalice?

09.03.2012 17:21

Dívat se na reality show Věcí veřejných je utrpením mladého Boháčka, jemuž úspěšně sekunduje Jára Cimerman a Utrpení mladého Werthera. To je komická část této trapné zhůvěřilosti. Také se tento proces dá srovnat s přelíčením s Rudolfem Slánským a jeho komunistickými kumpány. Samozřejmě musíme si odmyslet hrdelní pojetí posledně jmenovaného soudu. Jinak vše je jedna velká hra o koryta v Augiášově chlévu.

Břetislav Olšer: Tragikomedie v přímém přenosu aneb to jsou členové vládní koalice?
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Fraška, parodie a panoptikum města pražského. Zločinci, blbci, vyčůránci, hochštapleři, kámoši z mokré čtvrti a především však lháři. Josef Nesvadba, srdcem spisovatel a povoláním psychiatr, stvořil kdysi dávno povídku pro film z válečného Německa „Blbec z Xeenemünde“. Více než přihlouple vyhlížející mladík Bruno, nepřekonatelně ztvárněný Václavem Sloupem, jako by z oka vypadl svědkům o obžalovaným v citovaném soudním přelíčení. Blbec Bruno byl sice geniální matematik, ovšem se značným duševním deficitem, stejně jako Škárka, Kočí, Maršálková, Suchá, Huml, John a další trapné postavičky… Klauniáda Věcí veřejných, co už dávno jejích voliči nazývají strana Domů veřejných a alkoholických mejdanů...

Jo, kde jsou ty časy klidu a míru? Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Kristýna Kočí a Lenka Andrýsová. Čtyři vzdělané  a přitom vcelku dívatelné političky se svlékly do plavek a nechaly se vyfotit na billboard, který parodoval čtyři svlečené politiky z ODS. Pan Karel Poláček by mohl napsat; my holky, co spolu mluvíme… Bejvávalo… Kristýnka, co zavedla politický styl „cílené lži“, si teď může zpívat jako by měla ne půl mega od Vítka Bárty, ale jen Havlových "Sto dukátů za Juana", a že její vlasy voní jako žluté květy šafránu, co v noci jim snad světla přebývá… Lhala, jako Václav Havel, když plagiátoroval Bertolta Brechta a jeho dílo "Třígrošová opera", hru, jež byla napsána podle "Žebrácké opery" Johna Gaye…

Kdyby nešlo o Věci veřejné, vládní stranu ČR v roce 2012, nabízelo by se přirovnání s výslechem Švejka. Možná by vše vyřešil detektor lži… Nebo přísaha jako babky Pejzlerky strážmistru Flanderkovy ze Švejkovy anabáze: “Přísahám bohu všemohoucímu, i vám, pane strážmistr, že o tom, co jsem zde slyšela a viděla, nikomu se do své smrti nezmíním ani slovem, i kdybych snad od něho byla tázána. K tomu mně dopomáhej pánbůh.”

Ano, tomu se říká klasik; to vše, co se nyní děje v jedné pražské soudní síni, odposlechy, štěnice, lži a korupční techtle mechtle, už dávno předpověděl Jaroslav Hašek ve svém nesmrtelném Švejkovi… „Všem četnickým stanicím se přísně ukládá, aby s nesmírně zvýšenou pozorností sledovaly všechny osoby procházející jich rayonem. Přesunutí našich vojsk ve východní Haliči dalo původ k tomu, že některé ruské vojenské části, překročivše Karpaty, zaujaly posice ve vnitrozemí naší říše… Tato nová situace umožnila ruským vyzvědačům, při pohyblivosti fronty, vniknutí hlouběji do území našeho mocnářství, zejména do Slezska i Moravy, odkud dle důvěrných zpráv velké množství ruských vyzvědačů odebralo se do Čech…”

A Hašek se musel vyznat; byl přece komisařem VŘSR v Irkutsku, i když neměl tušení o Bezpečnostní agentuře ABL, agentuře Bílého lva, co v Česku působí na trhu komerční bezpečnosti již od roku 1992. V roce 2008 se stala z ní stala největší česká bezpečnostní agentura bez zahraničního podílu. Již řadu let je v ČR předním poskytovatelem bezpečnosti s širokým portfoliem služeb - bezpečnost, ostraha, údržba… Dvakrát jsem zaregistroval pamětrní desku Jaroslava Haška. Jednou na hotelu Melodia v Kyjevě, kde bydlel, a potom v Irkuitsku při cestě k Bajkalu. Jestli je to omyl, nevím, ale každopádně tam Hašek byl...

…”Je zjištěno, že mezi nimi jest mnoho ruských Čechů, vychovaných ve vysokých štábních vojenských školách Ruska, kteří ovládajíce dokonale český jazyk, jeví se býti zvláště nebezpečnými vyzvědači, neboť oni mohou a jistě provedou i mezi českým obyvatelstvem velezrádnou propagandu,” psalo se ve vyhlášce rakousko-uherské policie před sto lety… Dnes máme české zákony, přesto poslanec Škárka přinesl k soudu nahrávku, co ji v březnu 2011 tajně pořídil v Bártově bytě v den, kdy od něj dostal obálku se 170 tisíci korunami.

Záznam přinesl přehraný na flash disku. Bártův obhájce protestoval, že to nemůže být uznáno jako důkaz proti jeho klientovi, když to není originální nahrávka. Škárka slíbil, že dodá i originální nahrávací zařízení, které má prý momentálně v Plzni. Na nahrávce je podle něj část zaznamenávající předání úplatku poškozená rušičkami v Bártově bytě.
Poslanec Jaroslav Škárka přinesl ve čtvrtek soudu nahrávku, kterou si loni v březnu tajně pořídil v Bártově bytě. A to v den, kdy od něj dostal obálku, ve které bylo 170 tisíc korun. Záznam přinesl přehraný na flash disku, není to tedy originální nahrávka.
 Jaroslav Škárka během jednání Obvodního soudu v Praze. (8. března 2012) | foto:  David Neff, MF DNES
Dalších 7 fotografií v galerii



Bártův obhájce Oldřich Chudoba proto protestoval, aby to bylo uznáno jako důkaz proti jeho klientovi. Soudu Škárka slíbil, že v pondělí dodá i originální nahrávací zařízení, které má prý momentálně v Plzni.

"Nahrávku jsem pořídil proto, že jsem chtěl mít pojistku pro další jednání a vydírání ze strany Víta Bárty," řekl už ve středu soudu Škárka. Na nahrávce je podle něj část zaznamenávající předání úplatku poškozená rušičkami v Bártově bytě. (více zde) Soudce nahrávku pošle na odbornou expertizu.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/skarka-dal-soudu-nahravku-z-predani-170-tisic-v-byte-u-barty-pmu-/domaci.aspx?c=A120307_204949_domaci_kop

No, není to, jak opsané od Haška? Ten slovy strážmistra Flanderky zdůvodnil zadržení ruského špiona Josefa Švejka: “Jisto je, že dle jeho vlastního doznání jediné to, že nemá aparát fotografický s sebou, zabránilo tomu, aby nefotografoval nádražní budovy a vůbec místa strategické důležitosti, a jest nesporné, že by byl tak učinil, kdyby byl měl dotyčný fotografický přístroj, který ukryl, při sobě…”

Inu, Židé tomu říkají chucpe, když se mladík, co brutálně ubil své rodiče k smrti, se dožaduje shovívavosti soudců, jelikož je přece sirotek...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…