ČMKOS: Demokracie vypadá jinak

30.10.2012 12:19

Centrální heslo demonstrace 17. listopadu 2012 má odkazovat na několik rovin tohoto významného data české historie a současnosti.

ČMKOS: Demokracie vypadá jinak
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jaroslav Zavadil

Dnes je důležité poukazovat na to, že demokracie ztrácí pro mnoho lidí smysl. V polistopadovém vývoji se totiž stala fíkovým listem zakrývajícím agresivní přechod k nespravedlivému neoliberálně orientovanému hospodaření. Ekonomická transformace, která pomohla přelít nemalou část veřejného bohatství do soukromých rukou postupně vzniklé podnikatelské elity, velice rychle nalezla spojence v politice ignorující přání a touhy obyvatel státu. Občan se stal strojem, jehož úkolem je jednou za čtyři roky vhodit lístek do urny.

Obáváme se narůstající nedůvěry občanů v politiku, která se začíná projevovat objevováním se fašizujících tendencí skrytých např. za prosazováním tzv. morálně čistých osobností v politice, za snahou změnit ústavu, či za tendencí k technologizaci politických rozhodování, které jsou ve své podstatě omezováním demokracie. Jelikož problém není v tom, že bychom měli příliš demokracie, ale naopak v jejím nedostatku, požadujeme od celé politické stranické scény:

  • naprosté opuštění neoliberálního stylu i obsahu vládnutí, který se ukázal jako nespravedlivý a disfunkční (odstoupení vlády, předčasné volby),
  • posílení role občanů v rozhodovacích mechanismech: referendum, participativní rozpočty, volení zástupci do NKÚ apod.,
  • posílení role veřejnosti v nastolování politické agendy jako takové – započít skutečnou veřejnou diskuzi o závažných politických změnách (např. povinnost vlády seriozně se zabývat alternativními představami o vládní politice z dílny odborů).

Základem fungující společnosti jsou fungující základní instituce společnosti, jejichž funkčnost do značné míry zajišťuje stát. Události posledních týdnů (metylová aféra, skandál kolem skarty apod.) jasně ukázal, že neoliberální vládnutí nejen že není levnější, ale především má devastující vliv na fungování veřejné sféry. Ta má zajišťovat fungující nástroje mezigenerační spravedlnosti a solidarity. Fungující státní institucí představují základní garanci pro široké vrstvy obyvatel; zdravotnictví, školství, policie, atd. vytvářejí prostor bezpečí pro důstojný život. Požadujeme proto, aby stranická politická scéna zaručila opuštění neoliberálního stylu vládnutí, který rozkládá stát a zajistila tak nápravu současné neutěšené situace. Z těchto důvodů se ProAlt zúčastní a plně podpoří protesty 17. listopady v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČMKOS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…