Člověk v tísni: Vojáci odjeli, agenti zůstávají. Šestý ročník kampaně Proti ztrátě paměti

23.06.2016 18:36

V pondělí 27. června si připomeneme 25. výročí odchodu sovětských vojáků z našeho území. Společnost Člověk v tísni v této souvislosti pořádá již šestý ročník informační kampaně Proti ztrátě paměti. Vedle připomenutí výročí odchodu sovětské armády z Československa bude její hlavní náplní informování široké veřejnosti o aktuálních příkladech ruské intervence, která ohrožuje nejenom nás, ale celou demokratickou Evropu.

Člověk v tísni: Vojáci odjeli, agenti zůstávají. Šestý ročník kampaně Proti ztrátě paměti
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„V listopadu 1989 se komunistická vláda zhroutila, naši sametovou revoluci završil o rok a půl později právě odchod sovětské armády. Okupační vojáky ve službě tu nemáme již čtvrt století a je rozhodně na místě takové výročí oslavit,“ říká ředitel Jednoho světa na školách Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni a dodává:„Rozpad sovětské říše však neznamenal zásadní proměnu ruské imperiální politiky. Současné kremelské vedení znovu vojensky intervenuje v místech, která považuje za své zájmové sféry. Vede nepřátelskou politiku směrem k Evropské unii a dlouhodobě se snaží oslabit její jednotu. V tomto případě nepoužívá moderní vojenskou techniku, ale tajné služby a masivní a sofistikovanou propagandu.“

Organizátoři jsou přesvědčeni o tom, že jednou z možností, jak negativnímu vlivu putinovského Ruska čelit, je poskytovat a šířit fakta a pravdivé a ověřitelné informace. Proto vydávají informační bulletin poukazující na různé formy ruské intervence. Do šíření myšlenky kampaně se může zapojit i nejširší veřejnost. Lidé mohou rozesílat bulletin mailem, nebo jej tištěný roznést do svých oblíbených klubů a kaváren. Každý má také možnost uspořádat projekci některého z nabízených dokumentárních filmů či uspořádat výstavu. Celkově se zapojí více než 200 větších i menších měst.

Informační bulletin obsahuje texty předních českých novinářů, kteří se tématem zabývají – Adama Drdy, Roberta Břešťana, Ondřeje Kundry, Ondřeje Soukupa a Jaroslava Spurného. „Ruská ambasáda v Praze má skoro dvě stovky zaměstnanců, tedy třikrát víc než například v mnohem větším Polsku. Odhaduje se, že na našem území operuje na šedesát oficiálních‘ ruských špionů (tj. pracovníků rozvědky), část z nich jsou právě zaměstnanci ambasády. Plus několik desítek dalších kremelských agentů, kteří byli vysláni do ČR jako obchodníci nebo jako spojky ruských mafií,“ píše v textu s názvem Putinův hrdina Josif Kobzon publicista Jaroslav Spurný. Totéž dokládá i Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2014: „Stejně jako v uplynulých letech BIS věnovala pozornost vysokému počtu příslušníků ruských zpravodajských služeb pobývajících či působících na území ČR.“ V dalších textech se čtenáři mohou seznámit např. s tím, jak funguje současná ruská propaganda, jakým způsobem se Kreml snaží ovlivňovat naší politiku, nebo si přečíst více o vlivu Ruska na naši ekonomiku či i o vývoji vzájemných vztahů v druhé polovině 20. století. Tento bulletin bude k dispozici v  tištěné verzi i online na webu www.protiztratepameti.cz a bude distribuován také ve více než 200 městech po celé republice, a to většinou v informačních a kulturních centrech či knihovnách.

Součástí kampaně je také výstava s názvem Konec přátelské pomoci ukazující ve dvojicích fotografií příchod sovětských vojsk v srpnu 1968 a jejich odchod v červnu 1991. Od soboty 25. 6. do neděle 26. 6. bude k vidění na Janáčkově nábřeží v rámci festivalu United Islands a pak na dalších místech v Praze i regionech.

„Připojte se k této kampani. Oslavme společně výročí odchodu sovětské armády z Československa tím, že budeme široké veřejnosti předkládat fakta a příklady aktuální ruské intervence, která se občanů České republiky bezprostředně týká, která nás a demokratickou Evropu ohrožuje,“ dodává Karel Strachota.

Přečtěte si memorandum kampaně. Více informací včetně možností, jak se do kampaně s mottem „Běžte a sdílejte!“ zapojit, najdete na stránkách www.protiztratepameti.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…