Co se stane, když OSVČ podá Přehled o příjmech a výdajích s několikadenním zpožděním

12.05.2015 11:02

Jsem u VZP vedena jako OSVČ, mám to jako vedlejší činnost. Podání Přehledu jsem si letos opět nechala na poslední chvíli, ale utrpěla jsem úraz, kvůli kterému budu nejméně měsíc v pracovní neschopnosti. Bude nějaký problém, když vyplněný formulář dodám, až mi skončí pracovní neschopnost? Hrozí mi finanční postih?

Co se stane, když OSVČ podá Přehled o příjmech a výdajích s několikadenním zpožděním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Přehled o příjmech a výdajích musí OSVČ své zdravotní pojišťovně podat nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání za uplynulý kalendářní rok. V roce 2015 tedy do pondělí 4. května. Za nesplnění povinnosti předložit Přehled o příjmech a výdajích může zdravotní pojišťovna uložit pokutu, a to až do výše 50 000 Kč. Bylo by to v souladu se zákonem o pojistném na veřejné zdravotní pojištění (č. 592/1992 Sb.). Uložení pokuty je však posuzováno individuálně a v takovémto případě (pokud nejste "hříšník" opakovaně a máte svůj pojistný vztah dosud bezproblémový) by jistě pokuta udělena nebyla. Připomínáme ale, že není nutné přijít s vyplněným Přehledem osobně na pracoviště VZP, můžete ho po někom poslat, nebo ho odeslat i poštou. Formulář je dostupný na www.vzp.cz/tiskopisy.

V každém případě doporučujeme včas zaplatit případný doplatek pojistného za daný rok. Tam je bez diskusí, že po termínu automaticky naskakuje penále. Částku pojistného je třeba zaplatit nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl, resp. v tomto případě měl být podán Přehled o příjmech a výdajích. Výše zmíněný zákon stanoví, že pokud není pojistné nebo záloha na pojistné zaplaceno ve stanovené lhůtě anebo bylo-li zaplaceno v nižší částce, než ve které mělo být zaplaceno, je plátce pojistného povinen platit penále. To činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den. Penále se nepředepíše pouze, nepřesáhne-li v úhrnu 100 Kč za jeden kalendářní rok.

OSVČ, která je současně zaměstnancem a v zaměstnání odvádí pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu, hradí zálohy na pojistné i doplatek pojistného ze skutečně dosažených příjmů. Při výpočtu pojistného za uplynulý kalendářní rok a záloh na pojistné na další období pro vás nebude platit zákonem stanovený minimální vyměřovací základ, ale rozhodující bude příjem dosažený samostatnou výdělečnou činností. OSVČ, která je současně zaměstnancem a samostatná výdělečná činnost není hlavním zdrojem příjmů, není povinna platit zálohy na pojistné. Tuto skutečnost uvede na Přehledu a pojistné uhradí až formou doplatku po podání Přehledu.

reklama

autor: VZP

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…