Daniel Veselý: Egypt na stále šikmější ploše

19.05.2015 17:49

Za organizaci hromadného útěku z vězení v roce 2011 byl minulý týden v Egyptě odsouzen k trestu smrti bývalý prezident Muhammad Mursí, který byl svržen během vojenského puče v létě před dvěma lety.

Daniel Veselý: Egypt na stále šikmější ploše
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Spolu s ním bylo posláno na smrt 105 členů s ním spřízněného Muslimského bratrstva.

Zasvěcení pozorovatelé včetně představitelů lidskoprávních organizací však považují celý proces za silně podjatý.

Hrdelní trest pro násilím sesazeného prezidenta Mursího a 105 členů Muslimského bratrstva asi nebude žádným mimořádným překvapením pro ty, kteří jsou blíže obeznámeni se zločiny stávající egyptské vlády či spíše junty.

Represivní složky vojenské junty maršála Sísího podle svědectví vícero lidskoprávních seskupení stihly během necelých dvou let její vlády usmrtit stovky, možná až tisíce Egypťanů a uvěznit asi 15.000 dalších osob.

V zemi se zhoubně rozbujelo mučení, které je prováděno na neznámém počtu lidí a k němuž dochází ve věznicích i v utajovaných mučírnách.

Nedlouho poté, co se Sísí a jeho společníci chopili vlády, zakázali Muslimské bratrstvo, jež má v zemi podporu pětiny obyvatel, čímž potenciálně kriminalizovali každého pátého Egypťana.

Samotný vysoce zpolitizovaný proces s Mursím, který byl zvolen v demokratických volbách a v úřadu setrval necelý rok, byl absurdní kafkovskou fraškou, jak dokládá například Amnesty International, jež ho označila za „šarádu postavenou na nulových a neplatných procedurách“.

Trest smrti vynesl soud v Egyptě nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dalšími 105 členy Muslimského bratrstva - Foto:  ČTK/AP,  Ahmed Omar

Obžaloba Mursího vinila z toho, že před čtyřmi lety ještě předtím, než zorganizoval hromadný úprk z vězení, poslal plány tamní věznice členům Hamásu, íránských revolučních gard a Hizballáhu.

Ti jej spolu s jeho politickými spřízněnci měli posléze osvobodit. Je nutno zdůraznit, že pro tato i další absurdní obvinění neexistují solidní důkazy. 

Odsouzení Mursího a spol. na základě silně cinknutého procesního řízení je krutý výsměch právu, což je ovšem i jinak každodenní rutinou Sísího junty.

Je sice pravda, že v průběhu necelý rok trvající vlády prezidenta Mursího čelil Egypt značným problémům, zejména ekonomickým, nicméně co se porušování lidských práv týče, je nynější vláda ve srovnání s předchozí vyslovenou despocií.

Řada Mursího kritiků poukazovala na to, že on a Muslimské bratrstvo představují pro Egypt značné ohrožení, a jeho pád poté, co miliony nespokojených Egypťanů vyšly do ulic, vítala.

Tyto hlasy se obávaly, že se země propadne do islamistického násilí a chaosu. Je ale zřejmé, že se nebezpečí Muslimského bratrstva na Západě poněkud přehání, a v žádném případě jeho členy a stoupence nelze házet do jednoho pytle s Al-Káidou či Islámským státem.

Když se v Alžírsku v 90. letech minulého století dostali k moci islamisté, tamní vojenské kruhy vyřešily tento problém po svém – rozpoutaly krveprolití, jež si vyžádalo na 200.000 mrtvých, a to s tichou podporou západních zemí, jak tvrdí uznávaný reportér Robert Fisk.

Z tohoto hlediska se proto zdá zabránění islamistické pohromy masivními násilnostmi a masakry za, cynicky řečeno, silně neefektivní řešení. 

Je samozřejmé, že nemůžeme režimy na Blízkém a Středním východě měřit omezeným západním metrem, panují zde naprosto odlišné historické a kulturní podmínky, nicméně ostentativní karikatura práva páchaná Káhirou nejen na členech Muslimského bratrstva, ale i na příslušnících sekulární opozice je nepřípustná, třeba už jen proto, že Obamova administrativa před několik měsíci odmrazila vojenskou pomoc Káhiře v celkové výši 1,3 miliardy dolarů ročně. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…