Daniel Veselý: Íránský jaderný program je lakmusový test vztahů mezi USA a Izraelem

17.03.2015 19:04

Otázka íránského jaderného programu se v uplynulých týdnech opět dostala na přetřes poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystoupil na půdě amerického Kongresu a přítomné zákonodárce vyzval, aby nepodpořili dohodu Obamovy vlády a klíčových států s Teheránem.

Daniel Veselý: Íránský jaderný program je lakmusový test vztahů mezi USA a Izraelem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman při návštěvě Izraele

Jeho názor podepřely desítky republikánských politiků v otevřeném dopise s odůvodněním, že případnou dohodu budou vnímat pouze jako úmluvu mezi prezidentem Obamou a íránským duchovním vůdcem Chameneím.

Mnozí mají jistě v paměti dnes již legendární vystoupení izraelského premiéra Netanjahua v Kongresu před 13 lety, kdy přítomným „garantoval“, že svržení iráckého diktátora Saddáma Husajna bude mít příznivé dopady pro blízkovýchodní region.

Zbytek je již děsivá historie s tragickými přesahy do současnosti a celkem výmluvný doklad Netanjahuovy neschopnosti geopoliticky nazírat.

Nyní se izraelský premiér snažil přítomné zákonodárce přesvědčit, že Írán rozumí metaforicky pouze biči, nikoliv cukru; volal proto po drastičtějších sankcích a konfrontaci s ním.

Přestože oficiální postoj Obamova kabinetu je v opozici proti tomuto naléhání, Netanjahuovo stanovisko má podporu nejvlivnější lobby ve Spojených státech – Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC).

Minulý týden deník The Washington Post otiskl text z pera amerického neokonzervativního politologa Joshuy Muravchika s nekompromisním názvem War with Iran Is Probably Our Best Option.

Autor v něm poněkud nepřesvědčivě argumentuje, že americký vojenský úder na Írán zastaví nevyzpytatelný režim ajatolláhů před tím, aby učinili svět nebezpečnějším místem tím, že si opatří jadernou zbraň a budou fatálně ohrožovat Izrael.

Následky tohoto vysoce rizikového počinu by však byly patrně ještě děsivější než v případě nelegálního útoku na Irák v roce 2003.

Navíc není důvod se domnívat, že by Teherán ať už bez jaderné zbraně, nebo s ní (ač i z aktuálně zveřejněné zprávy Mosadu vyplývá, že na její výrobu nemá kapacity) představoval smrtelné riziko pro Izrael či své sousedy.

Írán totiž od roku 1775 žádnou zemi vojensky nenapadl, zato daleko mladší Izrael, vlastnící mimochodem až 200 jaderných hlavic, jen do Libanonu vtrhl pětkrát.

Teherán dokonce mezinárodnímu společenství vychází v otázce svého jaderného programu sám vstříc. Možná pod tíhou západních sankcí mu sám nabídl, že uzavře třetinu centrifug, v nichž obohacuje uran, a dobrovolně se zřekne většiny nízko obohaceného uranu.

Jde o gesto, jež západní diplomaté s překvapením na rtech ocenili. Předběžný návrh smlouvy má spatřit světlo světa koncem března, její finální podoba pak v červnu.

Uvážíme-li, že Teherán podle respektovaných zdrojů nedisponuje dostatečnými kapacitami na výrobu jaderné bomby, již měl na základě poznatků amerických tajných služeb vyvíjet jen na svou ochranu, ačkoliv se v reálu nevědělo, zda ji skutečně vyvíjel, a sám přichází s progresivním řešením ohledně svého jaderného programu, ocitá se jestřábí stanovisko Tel Avivu v pochybném postavení.

Izraelská vláda se kvůli této konfrontační politice navíc pustila do křížku s Obamovým kabinetem, což jak upozorňuje kupříkladu bývalý izraelský velvyslanec ve Spojených státech Michael Oren, ale i mnozí další, poškodilo vztahy mezi těmito dvěma nejbližšími spojenci, které je nutno na prahu voleb v Izraeli neodkladně napravit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…