David Rožek: Jak zajistit bezpečí dětí ve školách?

12.06.2020 14:58

Dnes se bohužel vyskytl další případ brutálního útoku chladnou zbraní na školské zařízení a opět při něm umírali lidé. Jako v mnoha předchozích případech je již nyní známo hrdinství některých pracovníků školy, kteří bránili děti svým tělem a zaplatili za to životem (zástupce ředitelky školy), některé děti byly zraněny a v mnohých dětech i zaměstnancích školy tak zůstane doživotní trauma a psychické následky.

David Rožek: Jak zajistit bezpečí dětí ve školách?
Foto: Archiv David Rožek
Popisek: David Rožek, bezpečnostní expert

Je ale skutečně nutné, aby museli nastavovat život uvnitř budovy učitelé proti ozbrojenému pachateli? Je možné se těmto útokům bránit a co lépe, předcházet jim? Neměla by být škola pro děti, personál i v očích rodičů bezpečným místem, kde se všichni soustředí na výuku a nehrozí jim podobné nebezpečí?

Případ se sice stal na Slovensku, ale systém zabezpečení škol a postoj vedení škol a zejména jejich zřizovatelů k této problematice je velice podobný i v ČR. Odpovědné osoby podobná rizika podceňují a školy s bezpečnostními pracovníky bychom v ČR spočítali na prstech jedné ruky. Nejde však jen o bezpečnostní pracovníky, nebo civilní „vrátné“, jde hlavně o systém zabezpečení školy.

Existuje mnoho důvodů (nejen bezpečnostních), které vyžadují mít školu dobře zabezpečenou proti neoprávněným vstupům osob zvenčí a proti neoprávněným, odchodům osob zevnitř ven. Současně je nutné, aby škola měla své bezpečnostní prvky i uvnitř (bezpečné místnosti, možnost uzavření přístupu do některých vnitřních sekcí, možnost provedení lock-down u hlavního vstupu v případě zpozorovaného rizika (v tomto případě agresivního pracovníka dodavatelské společnosti). Vše je třeba koncipovat jako na sebe navázaný systém. Bezpečnostní pracovník – technologie a hlavně proškolený personál (pedagogický i technický) a proškolené děti. Je třeba mít zpracované jednoduché postupy a pravidla a periodicky se věnovat jejich nácvikům. Je třeba se ale i připravovat na snížení následků, třeba kurzy první pomoci, krizové komunikace a dalšími.

Dnešní komerční bezpečnostní trh nabízí za rozumnou cenu všechna tato řešení. Některé státy EU i v dalších částech světa (Izrael, USA, Indie, Čína, Japonsko, atp.) se však tématu bezpečí dětí ve školách intenzivně věnují a takovým případům se snaží předcházet, včas je detekovat, adekvátně reagovat a snižovat jejich následky. Je tedy stále s podivem, že nejsou nikterak široce využívány případy ze zahraničí i možnosti v ČR a na Slovensku. Bohužel se zdá, že čekáme na více obětí a více případů, jako byl tento a další v ČR, EU nebo ve světě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka