David Šimoník: Místo narození jako nový důvod diskriminace?

27.09.2018 8:26

Řečeno klasickou filmovou hláškou - rozmohl se nám tady takový nešvar. Lidé se kádrují podle místa narození. Namísto diskriminace podle pohlaví, barvy pleti nebo sexuální orientace si mnozí politici nebo novináři nově oblíbili posuzovat schopnosti člověka podle toho, ve které porodnici jej matka porodila. Není tedy důležité, zda jste Čech, zda jste něco dokázal a vytvořil, že poctivě pracujete a platíte daně. Nezapomeňte si ale v životopise, nejlépe ještě v děloze, pohlídat místo narození.

David Šimoník: Místo narození jako nový důvod diskriminace?
Foto: pixabay.com
Popisek: Novorozeně - ilustrační foto

Naposled vábení nekorektnosti neodolal třeba lídr za ODS Bohuslav Svoboda nebo moderátor veřejnoprávní televize Jakub Železný. Pustili se do primátorského kandidáta Petra Stuchlíka, jakže si troufá řídit Prahu, když se narodil ve Zlíně. Pustili se do člověka, který Prahu miluje už čtvrt století, zná ji jako málokdo jiný a spojil s ní nejlepší roky svého života…

Pojďme se ale nad tématem zamyslet obecněji. Má kategorie rodiště coby hodnotící kritérium schopnosti člověka řídit nějaké město nějakou relevanci? Podle mě nedává normálně uvažujícímu člověku žádný smysl. V čem je formující a zásadní pro zrání osobnosti kandidáta, zda si s kamarády hrál na vojáky ve zlínském parku nebo v pražské Stromovce? Porozumí snad Praze lépe ten, kdo louskal písmenka ze slabikáře na sídlišti Chodov, než ten z břeclavského paneláku? V čem jsou rodilí Pražané zkušenější, než zbytek světa jen proto, že navštěvovali střední školu v Karlíně, namísto třeba Olomouce? Předpokládám, že zatímco Stuchlík ve 14 letech pilně studoval na zlínském gymnáziu, ve stejném věku pánové Železný či Svoboda už v Praze získávali manažerské zkušenosti, toulali se stověžatým městem s plány dopravní infrastruktury, případně pronikali do tajů rozpočtového plánování české metropole.

Chápu, že ve volební kampani se hodí cokoliv. Ale kdo rozehrává právě tuto kartu, jen ukazuje svoje maloměšťáctví a pod kůží zarytou xenofobii. A proč to v době všech kampaní #metoo nenapsat napřímo - takový člověk se dopouští nepřípustné diskriminace, protože dělá z poloviny hrdých Pražanů méněcenné občany druhé kategorie s omezeným právem být volen. Ať řekne pan Svoboda z konzervativní ODS na rovinu, že mu v komunálních volbách nevoní hlasy lidí, kteří se nenarodili zrovna v Podolí nebo u Apolináře! Ví veřejnoprávní redaktor Železný, z čeho vyvěrá síla velkoměst? Přece z unikátního mísení lidí nejrůznějších schopností, dovedností a pohledů na svět, z kosmopolitního tavícího kotle, který kdysi utvářel třeba legendární New York. Města jako Praha přirozeně přitahují ty nejschopnější z celého národa.

A ještě malý historický exkurz na závěr. Za posledních sto let české státnosti se v čele Prahy vystřídalo 21 primátorů. Víte kolik z nich se nenarodilo v Praze a podle všeho tedy neměli schopnost řídit naše město? Neuvěřitelných 15!!!! Mimochodem slavný newyorský starosta Michael Bloomberg, vládnoucí velkému jablku více než desetiletí, se narodil v Bostonu.

David Šimoník
čtvrtstoletí hrdý Pražan, narozen v porodnici Baťovy nemocnice Zlín

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…