Denisa Víznerová: Není čas čekat

25.05.2016 10:58

Žijeme dnes ve světě, ve kterém vládne populizmus, ve světě apolitiky. Tradiční strany nás zklamaly a postupně doma i ve světě z politické scény mizí.

Denisa Víznerová: Není čas čekat
Foto: Archiv D. V.
Popisek: Denisa Víznerová, lékařka – chirurg FNKV

Pravice se ovšem nevytratila, její větší část se transformovala do této bezprogramové populistické propagace. A levice? Jak ji dnes vidíme? Kde je? Zdá se, že jen líně vyčkává, změní-li se socioekonomické vztahy, aby se přihlásila o slovo. To se totiž získávají hlasy jednodušeji.

Exprezident Václav Klaus v nedávném rozhovoru použil ve vtahu k dění v dnešním světě a občanské přizpůsobivosti situaci termín "new normal" neboli nové normálno. Zvykneme si na tedy na všechno? Mladí lidé a bohužel i tradiční politické strany stagnují, vybírají si dovolenou. Ale není čas čekat. Nebezpečí hrozí a manipulovaná migrace, terorizmus a neofašismus jsou jen součástí řízeného rozpadu Evropy, cíleného rozpadu mezinárodních i mezilidských vztahů i hodnot.

Evropská unie, ať už viděna očima jejích příznivců či odpůrců, neplní svoji roli garanta míru, k jehož záchově byla vytvořena. Nestala se zárukou demokracie a sociálních jistot. Česká levice nemůže jen přihlížet, potřebuje stranu, která se distancuje od populizmu, stranu s dlouhodobým programem, s vizí.

A lidé, především mladí, se na růstu této strany musí podílet, a to nejen volebními lístky, ale především činy. Jinak ČR i Evropu budou nadále řídit banky a nadnárodní mocenské skupiny, ne lidé.

Denisa Víznerová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…