Dominik Duka: Co pálí naši společnost? Neschopnost dialogu

28.11.2013 7:29

Umění dialogu není téma jen pro filozofy, ale pro každého z nás, tvrdí kardinál Dominik Duka a vrací se k projektu Nádvoří národů. Jak mluví o schopnosti vést dialog a o úctě k názorovému protějšku?

Dominik Duka: Co pálí naši společnost? Neschopnost dialogu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, před více než týdnem navštívil naši zemi ministr kultury Vatikánu kardinál Gianfranco Ravasi. Tento kultivovaný a vzdělaný muž má na starosti nejen kulturu nebo archeologické vykopávky v Římě a jinde, ale také Nádvoří národů.

Jde o myšlenku papeže Benedikta XVI., který chtěl, aby spolu vedli dialog věřící i nevěřící, aby se kladly otázky a hledaly odpovědi. Nádvoří národů je projekt, který byl uskutečněn ve zhruba 20 zemích světa. Tématem je to, co „pálí“ místní společnost. Jaký div, když v sicilském Palermu byla tématem zločinnost.

U nás jde o téma umění dialogu. Cítíme, že jej neumíme příliš vést. Není jen uměním vědců, filozofů a teologů, ale projevuje se v rozhovorech každého z nás. V našem projektu má místo i mezigenerační dialog. Děti a studenti výtvarným a literárním způsobem vedou dialog se světem svých prarodičů. Chceme ukázat také dialog uměním. Existuje u nás totiž početná arménská menšina, jejíž mnozí členové neumí sice perfektně česky, ale mají výtvarné nadání.

Kardinál Ravasi mimo jiné předvedl i dialog v Otázkách Václava Moravce. Mohli jsme slyšet, jak se argumentuje, jak se přesně formulují myšlenky, jak se s úctou přistupuje k názorovému protějšku.

Při návštěvě vatikánského ministra kultury jsme na univerzitní půdě i jinde mohli zažít i neschopnost dialogu. Namísto něj nastupovaly monology. To když mluvčí viděl především sebe a každou druhou větu začínal slovem „já“.

Kardinál Ravasi napsal i knihu, v níž hovoří o vztahu k Bohu: „Ten, kdo věří, ví, že je mu nasloucháno a že není sám. To nás vede k pozemskému úkolu promlouvat k srdcím blízkých.“ 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.