Dominik Duka: Hodnota dárků nespočívá ve výši vydaných peněz

29.12.2011 15:14

Nelze jej v životě obejít – to je základní myšlenka pro příští chvíle. Pražský arcibiskup Dominik Duka ji zmiňuje ve své glose o dítěti z nazaretské rodiny, jehož životní příběh byl vlastně tristní. A přece se od jeho narození odpočítává letopočet a odvoláváme se na jeho slova i činy.

Dominik Duka: Hodnota dárků nespočívá ve výši vydaných peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, v dnešní sváteční den slavíme narozeniny Ježíše Krista. V kalendáři často najdeme Boží hod vánoční, a tak se možná mnozí ptají, kdo vlastně Ježíš byl?

Byl dítětem z nazaretské rodiny, z místa, o kterém se i v příslovích říkalo, že z něj nemůže vzejít nic pořádného. Byl to zkrátka kraj, který byl v očích každého zbožného izraelity zapadákovem v Galileji pohanů, tedy gójů, lidí, kteří nebyli té správné víry.

Žil docela obyčejným životem tesaře a jakkoliv na závěr života dosáhl určitého věhlasu, umírá v Jeruzalémě, všemi opuštěný a opovrhovaný. S takovým životním příběhem málokdo vstoupil do dějin. A přesto podle jeho jména nazýváme letopočet, odpočítáváme jej od jeho narození. Odvoláváme se často na jeho slova i činy a nelze ho obejít. Čím to je, že tento navenek neúspěšný člověk je po dvou tisících letech stále tím, kdo oslovuje milióny lidí?

Kusé informace ze čtyř různých pohledů o něm můžeme číst v evangeliích sepsaných podle svatých Matouše, Marka, Lukáše a Jana. Dozvídáme se o jeho působení, vztazích k lidem okolo, které nazývá bližními. Ne proto, že mu jsou nablízku, ale proto, že on je nablízku jim.

Když totiž na Vánoce zpíváme koledu Narodil se Kristus Pán, je dobré povšimnout si pokračování textu: „nám, nám, narodil se“. Boží syn přišel na svět kvůli nám, pro nás, nám se narodil. A nelze jej v životě obejít, protože on nás naučil mít rád druhého člověka jako takového, bez výhrad a nezištně.

Vánoce nám přináší radost. Radost z toho, že na svět přišel ten, kdo je tu pro nás a s námi, kdo nás má rád. Také my chceme těm okolo, našim bližním, udělat radost tím, že je symbolicky obdarujeme. Hodnota našich dárků nespočívá ve výši vydaných peněz, ale v lásce, s jakou jsme je vybírali a přemýšleli o tom, co by asi obdarovanému udělalo skutečnou radost. Přeji vám všem, moji milí rozhlasoví posluchači, aby radost z dárků, které jste nalezli pod vánočním stromečkem, přežila jejich upotřebitelnost a záruční dobu, protože skutečná láska nemá omezenou dobu spotřeby. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla