Dominik Duka: Rodiny zkoušejí adopci babiček. Jde o důkaz solidarity

12.05.2014 11:00

Doba se změnila a dnešní babičky si v důchodu plní dávné sny. Kdo pomůže mladým rodičům? Třeba bude fungovat neformální adopce babiček, říká kardinál Dominik Duka.

Dominik Duka: Rodiny zkoušejí adopci babiček. Jde o důkaz solidarity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, před několika dny v televizi dávali už klasickou adaptaci Babičky od Boženy Němcové, kdysi povinné a nezbytné četby nás všech. Nevím, jestli i dnes děti tuto knihu musí číst, ale věřím, že se mnohé alespoň podívaly na film. Z reakcí na Facebooku je totiž znát, jak se mnoho mladých lidí dívalo a jak je film citově zasáhl.

Člověk si znovu uvědomil, jak radikálně se situace změnila a jak se z téměř pohádkové babičky, která svůj život věnuje vnoučatům, dnes zrodily babičky studující univerzitu třetího věku, cvičící a cestující po celém světě. Vůbec to nekritizuji, jen mi nejedna mladá maminka potvrdila, že její matka, tedy babička, nemá na vnoučata čas.

Při přípravě na křtiny dětí často slýchám od kněží, jak mladí manželé těžko shánějí někoho, kdo by jim na hodinku dítě pohlídal, a tak musí i novorozeňata brát s sebou na přípravu. A není to jen proto, že babičky žijí daleko.

Babičky totiž konečně mohou v důchodu uskutečnit své dávné sny, stále jsou na tom zdravotně dobře, aby mohly podnikat různé cesty a aktivity a trochu rozpačitě reagují na jaksi samozřejmé přání mladých, že by měly hlídat vnoučata. Podle statistik a mezinárodního průzkumu se ukázalo, že u nás se denně s vnoučaty vidí jen každý desátý prarodič, zatímco ve Španělsku nebo Itálii hlídá děti každý den 30 % babiček a dědečků. Jistě, je to i tím, že mnohdy žijí pohromadě.

Nepříjemné to malé setkávání není jen kvůli pomoci mladým rodinám. Odborníci říkají, že děti se začínají starších lidí bát, neví, co od nich čekat, nemají s nimi žádnou zkušenost. Možná se ani nevytvoří potřebné pouto k tomu, aby se děti časem o své skutečně staré prarodiče chtěly postarat.

Řada mladých rodin proto objevila možnost neformální adopce babiček, žen, které nejsou příbuzné, ale chtějí být v kontaktu s malými dětmi, pomáhat. Doufejme, že to je důkaz velké vzájemné solidarity a přátelství, po kterém všichni toužíme. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dominik Duka

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…